Ex-ras-VVD’er gaat los in vrijere rol bij NSC

26 april 2024Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Folkert Idsinga (52) smeedt verschillende en opmerkelijke politieke coalities. Hij was een ras-VVD’er, die zich heeft ontpopt tot NSC-strijder tegen fiscale misstanden. Een profiel in vier vragen.

1. Folkert Idsinga, is dat niet de man die vorig jaar stopte als VVD-Kamerlid?

Klopt. Idsinga was in 2021 nog binnengehaald als een fris gezicht ‘van buiten’. Hij was de baas geweest bij het Amsterdamse kantoor van Baker McKenzie. Eindelijk een man die de kennis van de Zuidas-praktijk meebracht de Tweede Kamer in, tussen al die leken en ex-ambtenaren die normaal gesproken het fiscale debat bepalen.

In de Kamer gebruikte hij die kennis voor typische VVD-onderwerpen. Hij hield zich bezig met de problemen rond vermogenswinstbelasting en box 3, diverse fraudeschandaaltjes en een onbereikbare Belastingtelefoon. Toen hij in september vorig jaar per direct stopte als Kamerlid, was de teneur van de ­reacties: zonde dat iemand met verstand al zo snel uit de Kamer vertrekt.

2. Maar nu zit Folkert Idsinga toch gewoon weer in de Tweede Kamer?

Klopt. Hij bleek te zijn vertrokken, omdat hij aan het solliciteren was bij Pieter Omtzigts net opgerichte partij Nieuw Sociaal Contract. Zo trad hij in december 2023 weer aan als Kamerlid.

3. Gaat Folkert Idsinga dan nu door met zijn liberale stokpaardjes in een verder toch vooral christen-democratische partij?

Nee, dat is het gekke. Idsinga heeft de afgelopen weken tal van initiatieven genomen die je niet zou verwachten bij zijn achtergrond. Zo ergerde hij zich in zijn VVD-tijd weleens aan sporters die belasting ontwijken door in Monaco te gaan wonen. Maar nu riep hij – samen met nota bene zijn oude VVD – het kabinet op om samen met Frankrijk een kopgroep te vormen om tot een wereldwijde minimumbelasting voor zeer vermogende mensen te komen, die gemakkelijk hun woonplaats en vermogen verkassen naar belastingparadijzen. De motie kreeg 142 stemmen voor.

Daarnaast nam hij samen met VVD-aartsvijanden SP en GroenLinks-PvdA het voortouw om een fiscaal zeer gunstig geitenpaadje voor aandelenbeloningen in de private-equitysector af te snijden. En samen met GroenLinks-PvdA wil hij een vorig jaar in allerijl ingevoerd fiscaal douceurtje voor een kleine groep eigenaren van familiebedrijven terugdraaien.

4. Hoe is dit optreden bij NSC te rijmen met zijn VVD-verleden?

Na proefdraaien in de Tweede Kamer onder de VVD, lijkt Idsinga zijn fiscale kennis nu vooral te willen gebruiken om – in zijn ogen – fiscale misstanden aan te kaarten, zonder aanziens des persoon. Daarmee moet het fiscale stelsel simpeler worden en meer draagvlak krijgen. Hoe minder geitenpaadjes, hoe minder belastingontwijking.

In zekere zin houdt hij zich daarmee aan het adagium waarmee hij in 2021 de Tweede Kamer als VVD’er betrad: You learn, you earn, you return. Je leert, je verdient, en daarna geef je terug aan de maatschappij.

Schrijf u in voor onze ochtendnieuwsbrief

Abonneer u op de gratis nieuwsbrief EW Ochtend en start de dag scherp met de belangrijkste artikelen over politiek, economie en buitenland.

Joris Heijn
Joris Heijn (1985) schrijft over economie, waaronder belastingen, het bedrijfsleven en familiebedrijven.
Lees meer
Joris Heijn