Hugo Camps Hugo Camps

Feyenoord is nog steeds het voetbalhart van Nederland

18 januari 2021

De mythe van de Klassieker is stervende, vindt Hugo Camps. Het DNA van clubs verduistert.

Feyenoord begon bang en misselijk aan de Klassieker. Vijftien jaar hebben de Rotterdammers niet meer in ­Amsterdam van Ajax gewonnen. Deze zondag leken ze de eerste 20 minuten verslagen door hun eigen moedeloosheid. Ze kwamen niet in het ritme van de wedstrijd, hobbelden doelloos achter de bal aan, hadden geen trek in een kanonskogel op doel. Dusan Tadic en de zijnen konden met de handen in de broekzakken voetballen. De Johan Cruijff Arena was in lockdown.

Het werd 1-0 voor Ajax.

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW. Camps (Molenstede, 1943) schrijft voor EW sinds 1986 en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

Langzaam richtten Steven Berghuis en Jens Toornstra zich op. Ineens had het strijdershart van de Feyenoorders een injectie gekregen. Het heelal was neergedaald. Nog was het geen wedstrijd op leven en dood, maar Feyenoord deed dapper mee voor de overwinning. Een gelijkspel zou verdiend zijn geweest, misschien wel een bescheiden zege. Pech en onzuivere afwerking hielpen Ajax over de streep. Het vaccin van Hand in hand, ­kameraden kwam te laat. Het klonk ook niet overtuigend in een leeg stadion. Ajax mazzelde schaamteloos.

Elke week wordt wel ergens een klassieker gespeeld

De mythe van de Klassieker is stervende. Elke week wordt er wel ergens een klassieker gespeeld, maar nu zonder gedichten en gezangen. En zonder sluipend gif van de haat. De wereld is dichtgegroeid in belangen. Het gaat om de drie punten, niet om de historie. Om een Europees ticket. Krijsende gezichten zijn uit het voetbal verbannen, in Milaan en Turijn, in Madrid en Barcelona, in Rotterdam en Amsterdam. Het DNA van de clubs is verduisterd door dure transfers en internationalitis. Het persoonlijke is zo goed als verdwenen.

Na het eerste half uur raakte Ajax de controle kwijt. Feyenoord speelde offensiever en de verdediging had weinig moeite met de Ajax-aanval. Klaas-Jan Huntelaar was geblesseerd en prepareert zich op een laatste overstap naar zijn tweede grote liefde, Schalke 04. De spits beëindigt deze ­zomer zijn doelpuntenrijke loopbaan. Na een uitgesponnen aanval scoorde Ryan Gravenberch het enige doelpunt. De achttienjarige middenvelder wordt een gouden toekomst voorspeld. Ryan loopt nog rond met een babyface, maar zijn voeten zijn een feest van maturiteit. Hij is nu reeds de Ziener van het elftal.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Advocaat had met zijn ongeslagen reeks hoop gebracht in Feyenoordharten

Dick Advocaat hield de Argentijnse aanwinst Lucas Pratto 80 minuten op de bank. Vreemde kronkel, want Argentinië is zowat de bakermat van alle klassiekers. Heter dan een wedstrijd tussen Boca Juniors en River Plate kan een klassieker niet zijn. Er waren dagen dat spelers moesten rennen voor hun leven en op de tribunes ontvouwde zich een panorama van bebloede hoofden en blauwe ogen. Bij Ajaxback Nicolás Tagliafico zie je soms iets terug van die hitsige Boerenkrijg, maar dan op zijn Hollands: saunadoekje bij de hand.

De rellen op het Museumplein hadden niets van doen met Ajax-Feyenoord. Het was een meute die corona bagatelliseert. Feyenoord staat op zes punten van Ajax en mag ook dit seizoen een kruis maken over de titel. Zonde. Dick Advocaat had met zijn ongeslagen reeks hoop gebracht in de Feyenoordharten. De club zelf heeft een uitschieter nodig en die is er niet.

Jeugdapparaat van Ajax is dat van Feyenoord ver vooruit

De Kuip met zijn ruige oprechtheid is nog altijd voetbalgek. Zo gek dat sommige liefdesgekken er het hiernamaals van maken. Dan moet er af en toe ook iets hogers te zien zijn dan catenaccio. De supporters hebben recht op een monsterscore en een prijs. Zij ademen bal en man en krijgen er te weinig voor terug. Mede door een conservatief transferbeleid, gebrekkige scouting en gaten in de boekhouding. Het jeugdapparaat van Ajax is dat van Feyenoord ver vooruit en ook PSV doet het beter.

Feyenoord is nog steeds het voetbalhart van Nederland. Andere clubs zijn een afgeleide van de Feyenoordcultuur. De historie verplicht, maar kennelijk is historisch besef in Rotterdam dun gezaaid. Terwijl de Kuip toch een monument voor de eeuwigheid is. En Coen Moulijn de godfather van alle voetbalplezier. Voetbal is voor de havenstad een slagader van het bnp. Een motor van welzijn. Maar Dick Advocaat gruwt van dit soort gemakzuchtige peptalk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.