Aerden Onno Aerden

Geachte Hugo de Jonge, stop met zingen, begin met vaccineren

26 december 2020Leestijd: 3 minuten

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week – opnieuw – aan coronaminister Hugo de Jonge (CDA). Bespaar ons uw kerstliederen, zorg er liever voor dat ouderen kunnen worden gevaccineerd.

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Zeker, er waren eerder zingende politici. Kortstondig minister voor Vreemdelingenzaken Hilbrand Nawijn (LPF) bracht ooit het nummer Hey Jumpen ten beste. En Boer Koekoek (Boerenpartij) haalde in 1974 zelfs de eerste plaats van de hitparade met het door Pierre Kartner (‘Vader Abraham’), geschreven Den Uyl is in den olie.

Met beide zingende politici is het niet goed afgelopen – noch in de politiek, noch op de bühne. Dat heeft u er deze week niet van weerhouden om uw eigen zangkwaliteiten flink uit te venten.

Ongemakkelijk poserend achter de piano

Het was het meest markante onderdeel van een plotselinge kerstcampagne om ‘de mens achter de politicus’ in beeld te brengen. Die leidde ook tot een ‘persoonlijk’ kerstinterview in de krant waarvoor u ongemakkelijk achter een piano poseerde en schreef op een mapje in plaats van briefpapier.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

En dan dat zingen. White Christmas, in de wandelgangen van het parlement, voor televisieverslaggever Jaïr Ferwerda van televisietalkshow Beau, aan wiens schoonmoeder u ooit zou hebben beloofd dat lied te zingen.

Naast u probeerde staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie) tevergeefs een serieus interview te geven aan RTL over tekorten in de jeugdzorg. Dat moest door uw galmende stem worden afgebroken.

Uiteraard, want zo werkt dat, galmde de kritiek op dat spontane gezang des te luider na in de media. Wat vond u er bijvoorbeeld van dat Chantal Janzen u fileerde, omdat u Ferwerda ook nog had meegegeven best aan The voice of Holland te willen meedoen?

Dacht u niet: waar gáát dit over? Nou – ik wel.

Wat doet de minister hier?

En zelfs toen nog besloot u, geïnspireerd door uw eigen talent, nogmaals op televisie te gaan zingen, op Kerstavond in het programma All You Need Is Love. Ook dat leidde gisteren tot lauwe, zelfs ronduit kritische reacties: ‘Veel mensen begrijpen niet wat een minister, druk met alle coronaperikelen, in dit programma doet.’

De vraag is niet of u voor de camera’s in een tv-programma van Beau van Erven Dorens en Robbert ten Brink had moeten zingen (het antwoord is: nee), maar des te meer wat u beoogt met uw plotselinge coming-out als troubadour. Het staat niet alleen ijdel en pedant om dat al dan niet vermeende talent zo uit te spelen, het is ook nog eens gemakzuchtig om uw status in te zetten voor feelgood-televisie.

Optredens verdoezelen gang van zaken rond de vaccinatie

Maar het belangrijkste argument tegen is dat die optredens de belabberde gang van zaken verdoezelen rond de vaccinatie. Juist donderdag bleek dat door gestuntel in de organisatie niet de beoogde 60-plussers het eerst voor de prik tegen het coronavirus in aanmerking komen, maar verpleegkundig personeel.

Terwijl het Pfizer-vaccin juist voor de kwetsbaarste mensen het effectiefst is – de Gezondheidsraad adviseerde dat in november al, maar die werd door u gepasseerd. Gisteren moest de Gezondheidsraad opnieuw de publiciteit zoeken. De zoveelste smet op de uitvoering van uw beleid.

Vorige week riep ik u op om zichtbaar de regie te pakken. Daarbij past geen olijke zangcarrière. Dit land smacht naar leiderschap, naar voortvarende en gedecideerde besluitvaardigheid.

Het vergt snelle actie om te voorkomen dat White Christmas uw zwanenzang wordt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.