Premium Lock ‘Daarom houd ik zo van die stad’: Het Rotterdam van Hugo de Jonge

20 december 2020Leestijd: 9 minuten
Hugo de Jonge op de kade van de Maashaven, met achter hem Katendrecht en de hoogbouw op de Kop van Zuid. 'Mouwen opstropen en opnieuw beginnen. Dat is wat je ziet.' Foto: Peter Hilz

Man van Zuid: zo mag je Hugo de Jonge (CDA) wel noemen. Als student ging de minister van Volksgezondheid en vice-premier in dit moeilijkste stukje Rotterdam wonen, en werd verliefd. Nu leidt hij EW op de fiets rond.

Voorheen kwamen Rotterdamse CDA-bewindslieden uit het gegoede, nette Kralingen. Nu komen ze van de andere oever van de Nieuwe Maas, om niet te zeggen van een andere planeet: Rotterdam-Zuid. Vicepremier, minister van Volksgezondheid en – tot voor kort – CDA-leider Hugo de Jonge (43) ging als Zeeuwse pabo-student midden jaren negentig wonen en als onderwijzer werken in wat toen het allerslechtste stukje Rotterdam was: de Millinxbuurt.

Ondanks alle grote problemen daar – drugs, werkloosheid, wapenbezit, gebroken gezinnen – werd hij verliefd op ‘Zuid’ en zeker ook op wat hij in een onbewaakt moment noemt ‘mijn kinderen’: de leerlingen die er allemaal ook niks aan kunnen doen en voor wie hun ‘meester’ zo ongelooflijk belangrijk is voor hun kansen in het leven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw