Geachte Hugo de Jonge: regie graag, geen stokpaardjes

19 december 2020Leestijd: 3 minuten
Hugo de Jonge. Foto: ANP.

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan coronaminister Hugo de Jonge. ‘U bent het gezicht van het coronabeleid: voer dan althans regie op de vaccinaties.’

Ik benijd u niet. Uw partij serveerde u vorige week ondanks uw nipte overwinning bij de omstreden lijsttrekkersverkiezing alsnog af als eerste man. Dan, deze week: een ontluisterend artikel in De Groene Amsterdammer over het volstrekte gebrek aan regie bij de aanpak van corona het afgelopen jaar. ‘Waar was het ministerie van VWS tijdens de coronacrises?’ ‘Terwijl organisaties smeekten om sturing schoof de minister de verantwoordelijkheid van zich af.’

Uw stellige uitspraken over corona-app en routekaart creëerden al chaos

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

U had al chaos gecreëerd met stellige uitspraken over een ‘corona-app’ en een ‘routekaart’ (die sindsdien niet worden gebruikt) en rond de opzet van een grootschalig testprogramma (waarbij werkgeverslobbyclub VNO-NCW van u gedaan kreeg dat vooral het bedrijfsleven kon gaan testen, ten koste van de gezondheidszorg). Inmiddels staat de vaccinatie centraal. En opnieuw blijkt er geen goed uitgedacht plan te bestaan.

Wat zég je dan?
Kennelijk is uw strategie: oogkleppen op en vooruit. U bijt zich opnieuw vast in uw eigen overtuiging. Zo noemde u, in een vlucht naar voren, stellig dat op 8 januari de eerste Nederlander zou worden ingeënt.

U werd in landen links en rechts van ons gepasseerd

Helaas werd u door landen links en rechts van ons gepasseerd in voortvarendheid – die piketpaal bleek al snel scheef te staan. Een getergde Kamer richtte zich donderdag opnieuw tot u: kan het niet sneller, is er voldoende gepraat met de mensen die de prikken moeten zetten, kortom: is er een plan – het is toch al driekwart jaar bekend dat er een vaccin aankomt? Dit zei u: ‘We moeten een zorgvuldige route kiezen. Het is niet verantwoord om het eerder te doen.’

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Kabinet paste lessen van de eerste coronagolf onvoldoende toeGolf

Terecht snappen maar weinig mensen die logica: zijn onze buurlanden niet zorgvuldig dan? Opnieuw koos u voor de ramkoers: ‘De rest kiest voor symboliek.’ En daarna gooide u uw kop op het hakblok: ‘Er mogen geen fouten worden gemaakt.’ Door anderen, welteverstaan, opnieuw. ‘Zorgprofessionals zullen extreem goed kijken: deugt het allemaal wel? We moeten nu geen bochtje te kort nemen.’ ‘We’ als dreigement naar de mensen die u nodig heeft – het veld.

U bent het gezicht van een van de allerbelangrijkste naoorlogse beleidsdossiers. Dat is een lastige positie. Dan helpt het niet dat u zich ontpopt tot iemand die zich telkens laat leiden door zijn eigen overtuiging.

Verspeel uw resterende krediet niet met stokpaardjes berijden

De experts zitten niet in Den Haag. Daar dienen regisseurs te zitten die aan de ene kant het volk perspectief kunnen bieden, weloverwogen en zonder punten te hoeven scoren. En aan de andere kant de partijen stimuleren die het werk moeten doen om dat zo goed mogelijk te doen – ook dát is een kwestie van regie. Wie denkt dat de vaccinatie foutloos zal verlopen, doet aan wensdenken. Natúúrlijk zullen ICT-systemen haperen, het zal learning by doing worden. Dat vraagt om flexibele maar doortastende communicatie – zónder grote woorden.
Uw baan is niet te benijden. Dat vinden we allemaal. Maar verspeel het krediet dat u rest niet met stokpaardjes rijden.