Rob Ramaker Premium Corner

‘Surrealistisch’ België gaat meer CO2 uitstoten ten behoeve van klimaat door sluiten kerncentrales

22 november 2020

Volgens het nieuwe klimaatbeleid gaat België kerncentrales deels vervangen door gascentrales. Dit plan leidt tot heftige discussies en onbegrip. Hoe kun je het klimaat redden door meer CO2 uit te stoten? ‘Het toppunt van Belgisch surrealisme,’ schrijft Rob Ramaker.

Eind september had België na 492 dagen onderhandelen weer een federale regering. In het Regeerakkoord van deze politiek veelkleurige ‘Vivaldi-coalitie’ onder leiding van liberaal Alexander De Croo staat een dik klimaathoofdstuk. Dat sluit nauw aan bij de Europese Green Deal en steunt onder meer aanscherping van de klimaatdoelen van de Europese Unie (EU) voor 2030 en 2050.  

Hoge klimaatambities én kernuitstap 

Eén aspect eist de meeste aandacht op: België wil de kerncentrales in Doel en Tihange sluiten. In 2003 is al formeel besloten tot een ‘kernuitstap’ en sindsdien soebatten opeenvolgende regeringen over de uitvoering ervan. Voor energieminister Tinne Van der Straeten, van de politieke partij Groen, is het menens. Vastleggen van de sluiting in 2025 geeft iedereen duidelijkheid, vindt zij. Eén voorbehoud: als de leveringszekerheid in gevaar komt, gaan niet alle reactoren dicht. 

De combinatie van opgevoerde klimaatambities én kernuitstap leidt tot veel onbegrip en woede in België. Van der Straeten wil dat de weggevallen capaciteit wordt opgevangen met hernieuwbare bronnen als zon en wind. Maar doordat dit niet vlot genoeg kan worden gerealiseerd, moeten in de tussentijd gascentrales worden gebouwd. Ook gaat België veel meer stroom importeren – waarschijnlijk deels uit Nederland. 

‘Klimaatbeleid verandert in Belgisch surrealisme’ 

CO2-vrije atoomstroom maakt dus plaats voor stroom uit gascentrales waar bij de opwekking CO2 vrijkomt. Dat heeft geleid tot veel kritiek. Niets symboliseert beter de absurditeit van wat in België moet doorgaan voor “klimaatbeleid”,’ fulmineert de Vlaamse filosoof Maarten Boudry in het Belgische opinieweekblad Knack. Ook de industrie wil dat de kerncentrales langer openblijven. En de Vlaams-nationalistische oppositiepartij N-VA biedt tegenstanders in de coalitie gedoogsteun om de kernuitstap te verijdelen.

Lees ook de column van Simon Rozendaal: Hocus pocus: aardgas uit groene stroom

Voorstanders van de kernuitstap wijzen intussen op bekende nadelen van de energiebron, zoals kernafval. Verder vinden ze dat er al lang geleden afspraken over zijn gemaakt en dat iedereen zich erop had kunnen voorbereiden. De weerstand van de N-VA wordt niet gezien als bekommernis om het klimaat, maar als een politiek nummer. Ten slotte zou de kernuitstap nodig zijn om ruimte te moeten maken voor hernieuwbare stroom. 

Kronkelredenering

Zelfs het bouwen van gascentrales ter overbrugging zou geen punt zijn. Energieminister Van der Straeten vergeleek het met een verbouwing van je huis waarbij het ‘eerst erger [wordt], voor het beter wordt’. Gascentrales zouden rechten opsouperen uit het Europese emissiehandelssysteem ETS waarvan slechts een beperkte hoeveelheid beschikbaar is. Daardoor moet de spreekwoordelijke Poolse bruinkoolcentrale eerder sluiten en komt er netto niet meer CO2 in de atmosfeer dan in de situatie waarbij de kerncentrales open bleven. En op termijn moet de uitrol van wind en zon het gevallen gat weer opvullen. 

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.