Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Steeds minder stiltegebieden… goh, hoe zou dát nou komen?

18 november 2020

Dat was wel lachen, vanochtend, in de Volkskrant. ‘Stiltegebied steeds vaker in het gedrang’, meldde de krant prominent op de voorpagina. Ja, goh, hoe zou dat nou komen? Gertjan van Schoonhoven heeft wel een idee: de enorme bevolkingsgroei.

De krant stelt op basis van eigen onderzoek – een enquête onder de provincies – vast dat Nederland de afgelopen decennia niet meer , maar mínder stiltegebieden heeft gekregen. Terwijl het tegenovergestelde de bedoeling was. Stiltegebieden werden in 1988 juist ingevoerd om de Nederlandse natuur – of wat daar nog van over is – te beschermen tegen al te veel menselijke herrie.

Het gaat daarbij in totaal om honderdduizenden hectares, waar het overigens alleen in overdrachtelijke zin ‘stil’ is. ‘Gebiedseigen geluiden’ mogen weer wel, en jankende kettingzagen voor onderhoudswerkzaamheden eveneens. Echt letterlijk stil is het nu eenmaal nergens in Nederland, een van de dichtstbevolkte landen ter wereld.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.