Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Den Haag bouwt Nederland liever vol dan dat het kritisch naar oorzaak bevolkingsgroei kijkt

27 mei 2020Leestijd: 3 minuten

Merkwaardig toch, hoe hardnekkig politiek Den Haag bevolkingsgroei maar blijft beschouwen als een natuurverschijnsel, schrijft Gertjan van Schoonhoven. Typerend is het optreden, zondag, van vicepremier Kajsa Ollongren (D66), in het praatprogramma WNL Op Zondag.

Het gesprek ging over de enorme bouwopdracht die Nederland te wachten staat – anderhalf miljoen huizen erbij in 2050 –  toen presentator Rick Nieman vroeg of  er niet eens naar de immigratie moest worden gekeken. Die draagt immers –  in elk geval tot de coronacrisis uitbrak – per saldo het meest bij aan de forse bevolkingsgroei. En die is weer een van de grote aanjagers van de ‘woningnood’.

Ollongrens reactie was typerend. Ze ontkende gelukkig niet dat immigratie een factor is in de bevolkingsgroei, maar veegde het onwelkome onderwerp toch meteen met een paar onnavolgbare redeneringen van tafel. Eerst zei ze dat andere factoren ook een rol spelen, zoals de veranderde gezinssamenstelling als gevolg van de individualisering (wat op zich klopt).

We hebben arbeidsmigranten nodig om huizen voor arbeidsmigranten te bouwen

Toen zei ze cryptisch dat ‘we in Nederland nou eenmaal de samenstelling hebben die we hebben’, en dat we daarmee ‘groot zijn geworden’. Klap op de vuurpijl was haar argument dat we nu eenmaal veel arbeidsmigranten nodig hebben om al die huizen te bouwen. Dat laatste is natuurlijk een schitterend voorbeeld van een cirkelredenering. In de interpretatie van minister Ollongren heeft Nederland arbeidsmigranten nodig om de huizen te bouwen die we nodig hebben om arbeidsmigranten te huisvesten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner