Jelte Wiersma Premium Corner

Rutte wil het niet, maar herinvoering nationale grenscontroles is nodig

12 november 2020

De Franse president Emmanuel Macron wil opengrenzenverdrag Schengen herzien. Herinvoering van nationale grenscontroles is een serieuze optie. Premier Mark Rutte (VVD) wil dat niet, maar nationale grenscontroles zijn nodig, schrijft Jelte Wiersma.

Emmanuel Macron (En Marche!), Rutte, de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) spraken elkaar dinsdag tijdens een mini-top naar aanleiding van de aanslagen door moslimterroristen in Frankrijk en Oostenrijk. Saillant is dat de Italiaanse premier Guiseppe Conte (partijloos) niet was uitgenodigd. Het was zijn regering die in september de 21-jarige Tunesiër Ibrahim Issaoui het Schengengebied liet binnenkomen en verzaakte de illegaal het land uit te zetten. Daardoor kon Issaoui naar Frankrijk reizen en in Nice in de Onze-Lieve-Vrouw-kathedraal drie mensen vermoorden.

Macron kondigde daarop eenzijdig af de Franse grenzen weer te laten controleren, vooral die met Spanje en Italië. Ook kondigde hij aan dat hij het verdrag van Schengen wil herzien. Wat die herziening precies betekent, daarover bleef Macron vaag, maar hij wil voor de Europese top van december met concrete voorstellen komen.

Schengen is onhoudbaar

Een herziening van Schengen is inderdaad noodzakelijk. Daarbij is het essentieel dat landen zoals Italië, die de buitengrens vormen van het Schengengebied, worden geschorst als zij hun grensbewaking niet op orde hebben. Italië en andere grenslanden zijn ook onder Schengen verplicht die bewaking goed te regelen, maar verzaken vaak. Zo heeft de Italiaanse PD/5 Sterren-regering het afgelopen jaar de teugels laten vieren die Lega-leider Matteo Salvini als minister van Binnenlandse Zaken had aangetrokken. Dat toont de zwakte van Schengen. Als in een grensland een linkse regering aantreedt, kan die de grens voor het hele Schengengebied openzetten. Dat is onhoudbaar.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.