Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Ontneem salafisten de godsdienstvrijheid!

06 november 2020

De islamitische aanslagpleger Kujtim Fejzulai, die maandag in Wenen vier mensen vermoordde, wist de Oostenrijkse autoriteiten ervan te overtuigen dat hij was gederadicaliseerd. Het is illustratief voor hoe Europa zich van binnenuit laat uithollen door terroristen en salafisten, schrijft Afshin Ellian.

Zestien jaar na de moord op de Nederlandse columnist en filmmaker Theo van Gogh veranderde Wenen op 2 november in een jihadistisch slagveld. Ooit eindigde daar het laatste Europese jihadistische offensief. Bij het Beleg van Wenen in 1683 kwamen velen om het leven. De Ottomaanse sultan Mehmet IV had een immens groot leger naar Wenen gestuurd.

Op 11 september kwamen de moedige Poolse soldaten van koning Jan Sobieski aan. De religieuze en politieke meningsverschillen waren even opzijgezet om de jihad te stoppen. Bellum Romanum, de oorlog van Europa tegen de externe vijand. Op 12 september maakten de Polen niet alleen een einde aan het Beleg van Wenen, maar beëindigden ze ook het jihadisme in Europa.

We dreigen van binnenuit te worden uitgehold

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Wij zijn niet belegerd. Er hoeven geen Poolse regimenten te komen om Wenen te ontzetten. Dit keer dreigen we van binnenuit te worden uitgehold.

De twintigjarige Kujtim Fejzulai begon zijn jihad in de Seitenstettengasse, waar een synagoge is gevestigd. Maar de synagoge was dicht en dus leeg. Overigens werd diezelfde synagoge in 1981 getroffen door een Palestijnse terroristische aanslag. Fejzulai executeerde vervolgens al wandelend ongewapende passanten. Er zijn bewegende beelden van hoe hij koelbloedig een vrouw executeert. Ook plaatste hij een foto van zichzelf, gewapend met een machete en wapens, op Instagram.

Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, was een geboren Amsterdammer. Kujtim Fejzulai was een geboren Wener.

Terrorist Wenen hield iedereen voor de gek, dankzij ‘deradicalisering’

In 2019 veroordeelde een Oostenrijkse strafrechter Kujtim Fejzulai wegens zijn poging naar Syrië te reizen voor deelname aan jihad. Ook in Oostenrijk hebben ze programma’s om dit soort jongens te deradicaliseren.

De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer zei daarover: ‘Ook na zijn vrijlating bleef hij deradicaliseringsbijeenkomsten bezoeken. Ondanks alle signalen dat hij goed integreerde, deed hij in werkelijkheid precies het tegenovergestelde. De dader is erin geslaagd het programma van justitie voor de gek te houden, de mensen daar voor de gek te houden en hierdoor een vervroegde vrijlating te bewerkstelligen.’ Dit is niet lachwekkend, maar zorgwekkend.

De Europese uitholling is een product van misplaatst humanisme: jihadisten zien als verloren zonen.

In Nederlandse actualiteitsprogramma’s zaten de bekende terrorismedeskundigen die niets anders doen dan persberichten van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst voorlezen. En vooral benadrukken zij dat we aanslagen door zo’n lone wolf niet kunnen voorkomen. Moeilijk, moeilijk! In de postacademische leergang die ik voor professionals verzorg over het jihadisme en contraterrorisme, had ik een aantal jaren geleden een gepromoveerde psychiater. Hij werkt parttime voor het Forensisch Instituut en leerde mij dat een lone wolf niet bestaat.

Deze stellingname baseerde hij op een studie die al was gepubliceerd. Ook achtte hij het onwetenschappelijk om terroristen psychopaten te noemen:

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.