Oostenrijk

4 doden bij terreuraanslag Wenen, veroordeelde IS-aanhanger doodgeschoten

03 november 2020Leestijd: 3 minuten

Bij een terreuraanslag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn vier doden gevallen. Maandagavond om acht uur opende in de Weense binnenstad iemand het vuur. In totaal is er op zes plaatsen geschoten. De politie schoot een dader, een moslimextremist, dood. De autoriteiten vermoeden dat bij de organisatie van de aanslag meer personen waren betrokken.

De gedode schutter is een twintigjarige man uit Noord-Macedonië die ook een Oostenrijks paspoort had. Hij was bekend bij de Oostenrijkse autoriteiten. In april 2019 werd hij veroordeeld wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. De man wilde naar Syrië reizen om zich bij terreurorganisatie IS aan te sluiten. Dat werd verhinderd, maar de politie zou niets hebben geweten van plannen voor een aanslag. Eind 2019 werd de dader vervroegd vrijgelaten omdat hij als minderjarige was veroordeeld.

Vier doden, zeventien gewonden

Bij de aanslag zijn vier mensen om het leven gekomen en raakten er zeventien gewond, onder wie een politieagent. Enkele gewonden verkeren in levensgevaar. De dader begon om acht uur ’s avonds te schieten, negen minuten later schakelde de politie hem uit.

Het is niet duidelijk welk doel de dader had. Hij schoot met het automatische machinegeweer van het type AK-47 op willekeurige mensen en bezoekers van bars en restaurants. Hij droeg tevens een bomgordel, die nep bleek te zijn. Ook nabij een synagoge zijn schoten gelost.

De Oostenrijkse politie heeft maandagnacht en dinsdagochtend meerdere huiszoekingen gedaan in en rondom Wenen. Daarbij zijn ook mensen opgepakt. Onduidelijk is nog of de twintigjarige man de enige aanslagpleger was.

Strijd tussen beschaving en barbarij

‘Een strijd tussen beschaving en barbarij,’ zei bondskanselier Sebastian Kurz dinsdagochtend in zijn toespraak voor de Oostenrijkse bevolking over de gebeurtenissen maandagavond. Kurz gaf aan met andere Europese leiders te willen strijden tegen extremisme.

Hij bedankte de Oostenrijkse veiligheidsdiensten, politie en andere reddingswerkers. Later vandaag wordt in het hele land een minuut stilte gehouden en op de plaatsen in Wenen waar gisteravond is geschoten, worden kransen gelegd. De regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Kurz heeft zich eerder kritisch uitgelaten over immigratie en de islam. Twee jaar geleden zei hij: ‘Voor de politieke islam is geen plaats in Oostenrijk.’

Steunbetuigingen voor Oostenrijk

Premier Mark Rutte (VVD), minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) en koning Willem-Alexander betuigden hun steun aan Oostenrijk. Volgens Blok kent terreur geen grenzen, en zullen we nooit accepteren dat terrorisme wint.

De Franse president Emmanuel Macron liet via een tweet in het Duits weten Oostenrijk te steunen. Hij zei onder meer: ‘Dit is ons Europa. Onze vijanden moeten weten met wie ze te maken hebben. We zullen nergens aan toegeven.’

De Duitse bondskanselier Angela Merkel noemt ‘islamistische terreur een gezamenlijke vijand’ van Duitsland en Oostenrijk en spreekt van een ‘gezamenlijke strijd’.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump reageert: ‘Onze gebeden zijn met de inwoners van Wenen na alweer een gruwelijke terreurdaad in Europa. Deze kwaadaardige aanvallen op onschuldige mensen moeten stoppen. De VS steunt Oostenrijk, Frankrijk en heel Europa in de strijd tegen terroristen, inclusief radicale islamitische terroristen.’ Presidentskandidaat Joe Biden zegt dat hij de slachtoffers in Wenen in zijn gebeden zal gedenken en hij roept op samen op te trekken tegen haat en geweld.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.