Het worden donkere dagen voor Ronald Koeman, de gevoeligste Groninger die ik ken

23 november 2020Leestijd: 3 minuten
Ronald Koeman en Barcelona-sterspeler Messi

De kelder- en de keukencompetitie noopt tot drastische hervormingen. Uitstel kan niet meer, want de hele competitie wordt vervalst. ADO verliest structureel, nu weer met 6-0 van Sparta. Dan smeek je erom een klasse lager te mogen spelen. Vinden de toeschouwers als ze weer welkom zijn ook prettiger, schrijft Hugo Camps.

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor Elsevier Weekblad. Camps (Molenstede, 1943). Schrijft sinds 1986 voor Elsevier Weekblad en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

De hele voetbalindustrie moet op de schop, maar daarvoor hebben ze in Zeist het lef niet. Maximaal zestien ploegen in de hoogste klasse lijkt al een duivels initiatief. De verstotenen dreigen met procedures. Terwijl ze ook weten dat de eredivisie een competitie met twee snelheden is geworden. De G5 zijn niet meer in te halen. De leiding van PSV weet dat, maar heeft geen oorlogskapitaal en kijkt daarom de andere kant uit. Ajax is al heel lang klaar met de eredivisie, maar zwijgt als vermoord. Schijn en wezen staan noodzakelijke hervormingen in de weg.

Liefdesgek Guus Hiddink verruilt voor zijn vrouw de krabbenmand voor de Cariben

Guus Hiddink heeft zich definitief onttrokken aan de krabbenmand van Zeist. De nestor van het Nederlandse trainersgilde gaat twee jaar freewheelen als bondscoach van de dwergstaat Curaçao. Het is een professionele anticlimax, maar Guus doet het voor zijn vrouw Liesbeth, die van Caribische origine is. Guus is een liefdesgek. Ik weet nog dat we samen bij de Joodse juwelier in Antwerpen oorbellen gingen kopen voor Liesbeth. Hiddink was zo opgewonden als een dansende derwisj.

Hiddink is besmet geraakt door het buitenland. Clubs als Real Madrid naast bonden als Zuid-Korea, Australië, en her en der nog wat geritsel, hebben hem ook mentaal over de Moerdijk gekatapulteerd. Hiddink is op zoek naar de totale beleving: voetbal, mensen leren kennen, cultuur en entertainment, zo nu en dan iets innigs.

Het spelletje boeit hem nog doordat hij graag met jonge mensen werkt, maar in bestuurlijke improvisatie heeft hij geen zin meer. Dat hij de plaats moest ruimen voor Ronald Koeman was een tik. Het kwam hard aan bij de 74-jarige bondscoach. Niet dat hij eronder heeft geleden, maar Guus is een man van harmonie. Hij was het die weg wilde, maar dan nog hoopt hij op een paar ferme egards.

Guus weet wat hem te wachten staat. De komende maanden zullen tientallen Nederlanders zich krom buigen voor een glaasje en een babbeltje met Hiddink. Guus is geoefend: in Zuid-Korea was hij ook alleen maar een toeristische attractie.

Dat heeft de 73-jarige Dick Advocaat niet. De coach van Feyenoord is exclusief op voetbal gericht. Losse praatjes met ondernemers en journalisten maken hem alleen maar zenuwachtig. Dick is een voetbalman pur sang. Zo obsessief dat hij al zijn hele leven vergeet cadeautjes te kopen voor zijn prachtige vrouw Dieuwke.

Ronald Koeman is te laat bij Barcelona ingestapt

Voor Ronald Koeman is Barcelona de hel geworden. Bestuurlijke chaos, muitende spelers, systeemloos voetbal. ‘Sneeuwvlokje’ is op een verkeerd moment bij Barcelona ingetrokken, toen hij moest gaan bedelen bij spelers om te bezuinigen. Spelers moesten worden verkocht, onder wie Messi’s maatje Luis Suárez. De splitsing van bevriende ego’s werkt lang na, is zelfs niet repareerbaar. Voor Koeman was Barcelona altijd de hemel op aarde, maar ook op een idylle zit slijtage. Hij is te laat ingestapt.

Voorlopig incasseert de coach de nederlagen met schouderophalen. Maar dat kan niet blijven duren. Koeman zal resultaten  moeten voorleggen en een gooi naar de titel doen. Ik vrees dat hem dat dit jaar niet gaat lukken.

Hij zat gebeiteld als bondscoach van de KNVB. Alle eer ging naar hem toe en hij had nog tijd om te golfen. Die luxe is hem vandaag ontnomen. Ronald Koeman zit in overlevingsmodus. Hij laat het niet zien, maar de trekken om de mond zijn harde rimpels geworden en de ogen kijken moedeloos naar een einder waar ze kristallen paarden zien lopen.

Ronald Koeman is de gevoeligste Groninger die ik ken. Het worden nog donkere dagen voor de levensgenieter. Hij sluit zich helemaal af, communiceert niet meer. De kerstboom van Bartina kan hem gestolen worden.