Davy Klaassen: het blonde vliegwiel van Ajax en Oranje

09 november 2020Leestijd: 4 minuten
Davy Klaassen scoort de 0-1 voor Ajax tegen FC Utrecht. Foto: ANP.

Het is gekkenwerk om topvoetballers uitgerekend nu, als de velden drassig en zwaar liggen, drie interlands in één week te laten spelen, vindt Hugo Camps.

Drie interlands in deze tijd van het jaar met Europese topwedstrijden en de eerste afscheiding in de competitie is ook zonder corona een roekeloos waagstuk. Toch moet Oranje in minder dan een week vriendschappelijk aantreden tegen Spanje, en tegen Bosnië-Herzegovina en Polen voor de Nations League. Ook nog in lege stadions.

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor Elsevier Weekblad. Camps (Molenstede, 1943). Schrijft sinds 1986 voor Elsevier Weekblad en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters. Tot eind september had hij bovendien een wekelijkse sportcolumn in NRC Handelsblad.

Het lijkt of de KNVB  bezeten is door amateurvoetbal. De spelers van grote clubs in grote competities worden als kanonnenvlees ingezet voor de pecunia en eer van de bond. Niemand klaagt, want spelen voor Oranje blijft een feestje. Achterstallig onderhoud voor kaartclubjes en camaraderie, opgeleukt door smeuïge verhalen over het thuisfront.

Interlands zijn aangename lente- en zomerbreaks, maar niet als de velden drassig en zwaar liggen, en de scherpte van de competitie op volle toeren draait. Al helemaal niet nu de ontlading van Hup Holland Hup is gesmoord in coronapaniek.

Na jaren in kelder Bundesliga kan Davy Klaassen zijn geluk niet op

Voor Davy Klaassen is dat prostaatpraat. De 27-jarige middenvelder is aan een herstart van zijn carrière begonnen bij Ajax. Zijn geluk kan niet op en zo speelt hij ook. Hij wil die bal dag en nacht. Na een aantal jaren in de kelder van de Bundesliga te zijn verkommerd, zijn Ajax en Oranje zomerpaleizen. Hij is een scorende balansbewaker voor Ajax geworden. Laatst sleepte hij Ajax voor de poorten van de hel van Midtjylland weg. Frank de Boer kon hem niet negeren. En voor het blonde vliegwiel is Oranje voltooide restitutie.

Erik ten Hag was baanbreker. Hij vertrouwde Klaassen meteen een basisplek op het middenveld toe. De balans is hersteld en het scoren verloopt ook vlotjes. Klaassen zou weleens de meest nuttige aankoop van Ajax in jaren kunnen worden.

Oranje groter dan Amsterdam, maar dat zie je niet altijd terug in selectie

De bondscoach kan wel een lesje in de Nederlandse provinciën gebruiken. Oranje is groter dan Amsterdam, maar dat zie je niet altijd terug in de selectie van spelers voor het nationale team. De Boer is een full-Ajacied en vergeet nogal makkelijk spelers uit de ‘provincie’ mee te nemen in zijn selectie. Feyenoord wordt zelden met een rode loper bedacht. Het frustreert het legioen.

Lees ook deze blog van Hugo Camps

Liever geen Feyenoorder: oud zeer is terug bij Oranje

Een bondscoach hoort geen clubfanaat te zijn. Ik weet niet of Frank de Boer reeds tot dit inzicht is gekomen. Verbijsterend was dat hij de (achteraf geblesseerde) keeper van Feyenoord niet eens had geselecteerd. Feyenoordcoach Dick Advocaat maakt er geen punt van. Hij heeft geen overschot aan spelers en heeft zich ook mentaal teruggetrokken op De Kuip. Dickie krijg je niet warm meer voor een stedenoorlog.

Hakim Ziyech is nu het godenkind op Stamford Bridge

Het zijn er minder dan vroeger, maar Ajax zendt nog steeds zijn zonen uit. Hakim Ziyech is het laatste kroonjuweel dat nu het Verenigd Koninkrijk platspeelt. Koning van de assists bij Chelsea. Hij is inmiddels de meest besproken speler in de Premier League. Na een moeilijk begin door blessures is hij als in een schicht het godenkind op Stamford Bridge geworden.

Het zag er een tijd naar uit dat de Marokkaanse Nederlander Ajax met slaande deuren zou verlaten, maar uiteindelijk wist hij de wilde trek naar het buitenland te beheersen. Tot Chelsea kwam. Vandaag ligt zijn naam wekelijks op de lippen van iedere voetbalfan in de Volksrepubliek. Zijn trappen en passes zijn miraculeus geborsteld. Zijn karakter is versoepeld. Hakim Ziyech gaat Virgil van Dijk achterna als voetballer van het jaar in de Premier League.

De hoogstpersoonlijke daad van verzet van Marcus Rashford

Uniek is de actie van Marcus Rashford, de 22-jarige voetballer van Manchester United. Samen met zijn moeder voert hij campagne voor gratis schoolmaaltijden. Afgelopen zomer dwong hij met zijn campagne de regering van Boris Johnson tot een substantiële bijdrage voor arme gezinnen zonder brood op de plank. Voor de komende kerstperiode moet de Britse overheid andermaal honderden miljoenen vrijmaken voor noodvoedsel voor de kinderen van de have-nots.

Rashford komt zelf uit een arm gezin en heeft gezonde maaltijden vele jaren moeten ontberen. Dat zijn actie nu wordt gesteund door de conservatieve regering van Johnson is een even onverwacht als onverhoopt succes. De voetballer wil doorgaan met zijn charitatief appèl.

Ook Nederlandse voetballers zijn present op gala-avonden voor het goede doel. Maar in clubverband is hun inzet minder spectaculair. Ze worden vooral bij het handje genomen door sponsors, en kleuren zo nu en dan een winkelopening op. Tot enig fanatisme komt het niet.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Althans niet zoals bij Rashford, die zich in een hoogstpersoonlijke daad van verzet heeft gestort. Nederlandse internationals zijn dan ook niet opgegroeid in de bittere armoede die de jonge speler van Manchester United heeft gekend. Het adagium van Marcus Rashford is dat in Groot-Brittannië geen enkel kind met honger naar bed mag.

Bij mijn weten heeft nog niet één Nederlandse voetballer premier Mark Rutte geïnterpelleerd om genereus uit te pakken voor een armemensenmaaltijd voor kinderen. De urgentie om een bedrag op te nemen in de begroting, is er niet. Zelfs niet als symboolpolitiek.