‘VdP’: de grootste atleet op twee wielen

19 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Mathieu van der Poel na de Ronde van Vlaanderen op zondag 18 oktober 2020 - ANP

Eerst gingen drie van de beste renners ter wereld op de meet af, toen nog twee. Hugo Camps over een Ronde van Vlaanderen in een landschap van ontbladerde bomen.

Als Dries van Agt nog minister-president was geweest, had hij deze zondag in het Vlaamse Oudenaarde om de hals van Mathieu van der Poel gehangen. Zoals hij dat destijds met Joop Zoetemelk veelvuldig had gedaan. De voormalige premier is een ongeneeslijke wielerfanaat. Van der Poel won in een bloedstollend duel met aartsrivaal Wout van Aert de Ronde van Vlaanderen. Het scheelde 10 centimeter op de meet.

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor Elsevier Weekblad. Camps (Molenstede, 1943) schrijft sinds 1986 voor Elsevier Weekblad en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

De Ronde van Vlaanderen is na Parijs-Roubaix de meest begeerde topklassieker. Op ruim 30 kilometer van de streep waren Mathieu en Wout aan hun vlucht begonnen. Eerst nog met de Franse wereldkampioen Julian Alaphilippe, maar die klapte tegen een motard aan en werd afgevoerd. Het trio mag worden gerekend tot de beste renners van de wereld.

Pas na de fotofinish slaakte Mathieu een oerkreet van vreugde

Van der Poel is de grootste atleet op twee wielen. Het zit in de genen.  Vierendertig jaar geleden won vader Adrie ook al Vlaanderens Mooiste, mama Corinne is de dochter van de Franse wielrenner Raymond Poulidor. De sprint was zo nipt dat de winnaar aanvankelijk niet wist dat hij had gewonnen. Pas na de fotofinish slaakte Mathieu een oerkreet van onbeheersbare vreugde in de armen van zijn verloofde Roxanne. Hij huilde. Het was de kreet die hij vorig jaar na winst in de Amstel Gold Race ook uitstootte.

Met zijn overwinning in de ronde herstelt de Brabander het evenwicht met Van Aert die in het voorjaar Milaan-Sanremo had gewonnen en later twee etappes in de Tour. De twee generatiegenoten bevechten elkaar van in de pampers. Jarenlang als excellerende veldrijders, nu op de weg.

Alsof de Lage Landen ontvolkt waren, en er niets meer was

De Ronde van Vlaanderen werd van start tot aankomst gereden zonder publiek. In een landschap van ontbladerde bomen en dauw op het weiland. De kaalte op de flanken van de venijnige heuvels over een lengte van 250 kilometer vulde de beelden met een unheimliche leegte. Alsof de Lage Landen ontvolkt waren en er niets meer was, alleen nog een waarom. Van der Poel slingerde zich erdoorheen met de vreugde van een wielertoerist. Hij reed op de limiet, maar zijn gezicht bleef salonfähig, nu dan met een paar blosjes op de wangen.

Zou Nederland beseffen wat voor groot kampioen het met VdP in huis heeft? Mathieu is van het zuiden en geen wekelijkse klant in praatprogramma’s. Hij fietst met het plezier van een kind. Het viel hem zwaar dat de olympische discipline mountainbiken hem door corona door de neus was geboord. De drievoudige wereldkampioen veldrijden had van de Olympische Spelen een hoogtepunt voor 2020 gemaakt.

Het goud lachte hem ook in deze zware wedstrijd toe. Mathieu van der Poel is een fenomeen. Het Nederlandse cyclisme zit met de 25-jarige Van der Poel voor jaren in de lift. Ben benieuwd of hij door Mark Rutte zal worden ontvangen op het Catshuis. Mathieu speelt geen piano.

De nieuwe veelvraten van het wielrennen bij de vrouwen

Chantal van den Broek-Blaak won op haar beurt de Ronde van Vlaanderen bij de vrouwen. De top van het klassement werd bezet door Nederlandse dames zoals dat in de meeste klassiekers ook het geval is. Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten rijden al het hele seizoen het peloton aan gort. Zij gaan quasi ongehinderd Leontien van Moorsel als veelvraten achterna.

Ook in het voetbal zijn de dames outstanding. Minister voor Sport Tamara van Ark (VVD) had de vrouwencompetitie gerekend tot vrijetijdsbesteding en sprak een speelverbod uit voor competitiewedstrijden. De dames stonden gelijk in vuur en vlam van woede. Het zware woord ‘seksisme’ viel.

Na protest in de Tweede Kamer trok van Ark haar coronamaatregel weer in. Ze had niet goed nagedacht. Het was haar ontgaan dat Nederlandse dames bij Europese topploegen spelen en in eigen land een gestructureerde competitie afwerken. De minister is een relict uit de tijd dat vrouwen werden verdrukt in naad en snit. Zij kan beter aansluiting zoeken bij het CDA. De VVD is te frivool in het emancipatiebeleid.

Vrouwen in een kort voetbalbroekje zijn niet geschikt voor vrome rijmelarij.