Premium Lock ‘Groener’ EU-landbouwbeleid: kostbaar en slecht voor Nederland

23 oktober 2020Leestijd: 4 minuten
Akkerbouw in de Noordoostpolder. Foto: ANP.

De ministers van Landbouw van de EU-landen werden het deze week in Luxemburg eens over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Van 2021 tot en met 2027 wordt er zo’n 429 miljard euro belastinggeld  uitgegeven aan de landbouw en het platteland. Een tragisch voorbeeld van een kostbare EU-geldpomp, schrijft Jelte Wiersma.

GLB. Het is een afkorting die in Brussel een magische klank heeft. Want met de instelling van het GLB in 1962 was ‘een nieuwe reus opgestaan in de wereldeconomie’, schreef The New York Herald Tribune destijds. Het GLB voorzag boeren van een basisinkomen, zoals door de regeringsleiders was voorzien in het Verdrag van Rome (1957). De rationale destijds was dat na de hongersnoden en voedseltekorten tijdens en na de Tweede Wereldoorlog de voedselproductie omhoog moest. Om dit zeker te stellen, moesten boeren zeker zijn van een inkomen, subsidies krijgen om te mechaniseren en zo de productie te verhogen en minimumprijzen te ontvangen.

Al bij ingang van dit GLB, doorgedrukt door de Nederlandse Commissaris van Landbouw en boer Sicco Mansholt (PvdA), was het achterhaald. Amerikaanse en Europese wapenfabrieken werden na de oorlog met Amerikaans geld rap omgebouwd tot fabrieken voor landbouwmachines. Paard en ploeg werden ingeruild voor tractor en zaaimachine en de voedselproductie groeide zo hard dat Frankrijk, West-Duitsland, Italië en de Beneluxlanden al zelfvoorzienend waren. Het probleem was dus opgelost. Maar zoals vaker in de politiek probeert men de problemen van gisteren met beleid (overheidsingrijpen) op te lossen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw