Onno Aerden

Geachte burgemeester Halsema, stop met krommunicatie over Damprotest

03 oktober 2020

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week opnieuw aan de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks): waarover betuigde u nu precies spijt in de gemeenteraad, nu informatie opduikt dat u druk Damprotest wél voorzag?

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Tegeltjeswijsheid voor communicatieadviseurs – en voor bestuurders. Deze week bleek dat u in juni niet het echte verhaal vertelde over uw reactie op het antiracismeprotest op de Dam in Amsterdam. Daar gaf u op 1 juni demonstratief acte de présence tussen duizenden betogers die elke coronamaatregel aan hun laars lapten.

Het SBS-programma Shownieuws ontpopte zich als onderzoeksjournalistiek programma en vroeg documenten op bij de gemeente Amsterdam. Donderdagavond werd het resultaat naar buiten gebracht: een dag voor het protest had u een appje gestuurd naar een van uw topambtenaren: ‘Ik maak me wel zorgen over de combinatie morgen van een geëmotioneerde zwarte bevolking (en meer dan we nu verwachten) en uitgaanspubliek met een kort lontje.’ En: ‘De opkomst zou ook weleens veel groter kunnen zijn dan we nu denken.’

Matige reactie

Wég is uw verdedigingslijn dat u werd overvallen door de drukte en ‘niet beschikte over de juiste informatie’  – een lijn die u moest vasthouden nadat vrijwel de hele gemeenteraad u had gekapitteld over het lakse optreden tegen de meute die expliciet coronamaatregelen overtrad, want ‘black lives matter is belangrijker’.

En het was al zo’n matige reactie. Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) had u immers gemeld dat hij niet, zoals u suggereerde, akkoord was met niet ingrijpen. Dat appverkeer is breed uitgemeten in De Telegraaf, daags voor uw spijtbetuiging in de raad.

De vraag luidt sinds donderdag: waarvoor betuigde u die spijt precies? Uit de Shownieuws-stukken blijkt nu dat ook het Openbaar Ministerie (OM) – onderdeel van de driehoek waarin besluiten over openbare orde en veiligheid worden genomen – niet is betrokken bij uw besluit niet in te grijpen. Anders dan u de raad had voorgehouden.

Bezem door communicatieafdeling

Eerder meldde u: ‘Voor het OM is van belang dat wij op 1 juni niet bij het besluit om niet op te treden tegen de drukte en daarmee de schending van de 1,5 meter regel zijn betrokken’, waar in de externe communicatie wel wordt gesteld dat het een driehoeksbesluit is.

Uw communicatie is – ook door deze columnist – al eens als onvoldoende beoordeeld. Deze journalistieke scoop maakt het er niet beter op. Tijd om de bezem door uw communicatieafdeling te halen, maar vooral om uw eigen halsstarrige ‘ik heb gelijk ondanks bewijs van het tegendeel’-houding te herzien. Weet dat Amsterdammers écht kunnen houden van hun burgemeester. Maar dit geldt ook: kandidaten die zowel krachtig en gezaghebbend als kwetsbaar en eerlijk zijn, maken daarop de meeste kans.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.