Onno Aerden

Geachte Femke Halsema, verbied samenscholing

21 maart 2020

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan burgemeester van Amsterdam Femke Halsema: wees strenger dan u wilt zijn, het land heeft dat nodig.

U bent burgemeester in oorlogstijd geworden, of u dat nu leuk vindt of niet. U maakt zelfs deel uit van een gezelschap van 25 ‘oorlogsburgemeesters’ die namens alle gemeenten in Nederland een direct lijntje hebben naar de crisismanagers in het kabinet – zo ernstig is de Coronacrisis inmiddels dat bestuurlijk de lijnen strak worden getrokken.

Jongeren klonteren wel samen

Dat schept nog meer verplichtingen dan normaal. Daarbij hoort een manier van communiceren die gezag uitstraalt, zelfs directief is.

Zeker als er problemen opdoemen. Zoals de wijkagenten van de wijk Slotermeer die uitten via Facebook: jongeren klonteren samen op pleinen en straten, houden geen afstand en lijken lak te hebben aan de ‘anderhalve-meterregel’ die verspreiding van Corona moet indammen.

Die nonchalante houding komt ook elders voor, en bij andere bevolkingsgroepen – in overvolle tuincentra en doe-het-zelfhallen.

Pak uw ruimte

Het zou u sieren dat u en de uwen – de oorlogsburgemeesters – de ruimte pakken die het kabinet vooralsnog laat liggen. U kunt in uw positie nu communicatief gesproken de megafoon hanteren om het kabinetsbeleid – dat vooralsnog niet uitgaat van een lockdown en rekent op de vrijwillige medewerking van ons allemaal – te versterken.

Dat is lastig, en ik bagatelliseer uw zware taak niet. Toch een punt. Wat u in ieder geval niet zou moeten doen, is in de gemeenteraad sussende woorden spreken over deze jongeren. Woorden die over het hoofd van het vragen stellende Forum-raadslid Van Schijndel bij het algemeen publiek landen – ook in West. Op een kribbige, onaangedane toon verzuchtte u: “Een samenscholingsverbod (…) Laat ik u zeggen dat daar geen aanleiding voor is. In tijden van crisis moet de rechtsstaat je vriend zijn. (…) De handhavers zetten zich heel erg in om de onzekerheid van de Amsterdamse bevolking te verminderen en ik denk dat dat onze eerste taak is.”

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het rare is: u weet dat alle kruimels overheidscommunicatie in Coronatijden wordt gedeeld. Uw toon, uw uitstraling, het afdoen van het door velen als ergerlijk en zelfs gevaarlijk bevonden gedrag als ‘niets aan de hand’: het is een vorm van communicatie die we nu niet kunnen gebruiken.

Wees streng

Alsof de rest van het land zich niet in alle bochten wringt om besmetting te voorkomen. Alsof dit gedrag vanzelf verdwijnt als toezichthouders er ‘de onzekerheid komen verminderen’.

Uw optreden in de gemeenteraad leidde tot afwijzing van links tot rechts. Beste oorlogsburgemeester: pak het podium, sta op, spreek uw burgers nogmaals toe maar nu rechtstreeks. Stel groepsverboden in, laat handhaven, deel boetes uit bij niet-naleving en hogere boetes als blijkt dat de jongeren in kwestie, en andere overtreders, de toezichthouders onheus bejegenen. Dat kan allemaal meteen geregeld, via plaatselijke noodverordeningen.

Wees strenger dan u wilt zijn en zorg dat iedereen, ook de hangjongeren in West, weet dat het menens is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.