Eric Vrijsen Premium Corner

Hugo de Jonge (CDA) etaleert onmacht

15 oktober 2020Leestijd: 4 minuten

Coronaminister en CDA-lijsttrekker Hugo de Jonge durft niks meer te beloven, constateert Eric Vrijsen. Verbeteringen in de aanpak van het virus? Hij wil ze hooguit ‘indicatief noemen’. Ooit was het CDA aantrekkelijk voor de kiezers omdat het een machtspartij was.

‘Om 11 uur gaat het licht uit,’ waarschuwde Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) toen corona-minister Hugo de Jonge (CDA) diep ademhaalde om weer aan een nieuw ‘blokje’ antwoorden te beginnen. Het Kamerdebat was al zeven uur gaande en De Jonge is befaamd om zijn lange uiteenzettingen. Gaande de crisis is hij uitvoeriger geworden, maar niet duidelijker. Lang van stof zijn, is ontwijkgedrag. Arib voelt de irritatie onder de Kamerleden groeien.

Lastig voor De Jonge: Rutte komt altijd eerst en is helder en kordaat

De Jonge komt steeds na VVD-premier Mark Rutte aan het woord. Lastig, want Rutte is meestal helder en kordaat. ‘Ik laat de details over aan minister De Jonge,’ zei Rutte in het debat van woensdag en veel Kamerleden zagen de bui al hangen.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Een gedeeltelijke, maar vooral een late lockdownDe persconferentie van 13 oktober met Mark Rutte en Hugo de Jonge. Foto: ANP

De Kamer vraagt misschien ook wel het onmogelijke. Hoe kan de corona-bestrijding zo haperen? Hadden Rutte en De Jonge in augustus – toen het virus de kop weer opstak – sneller moeten reageren of  krachtiger moeten ingrijpen?

Het antwoord is: beide. Rutte erkende ook fouten. Maar het probleem is dat ministers en andere bestuurders anno 2020 heel sterk op protocollen vertrouwen. Voor elke noodsituatie bestaat een soort draaiboek, zodat de ambtenarij van hoog tot laag weet hoe zij moet handelen. De coronacrisis is echter zo langdurig en alomvattend, dat alle protocollen tekortschieten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.