Bram Hahn Premium Corner

Een gedeeltelijke, maar vooral late lockdown

14 oktober 2020Leestijd: 4 minuten

Dat het kabinet met deze gedeeltelijke lockdown bijna door zijn mogelijkheden heen is, komt doordat het veel te laat ingreep, schrijft Bram Hahn.

Even terug naar de zomer. Op het Corona Dashboard van de Rijksoverheid verschenen steeds meer indicatoren die lieten zien hoe het ervoor stond met het virus. Een van de belangrijkste was een grafiekje dat het aantal positieve gevallen per 100.000 inwoners per dag weergeeft. De schaal liep aanvankelijk van 0 tot 50, waarbij 50 besmettingen per 100.000 inwoners reden tot grote zorg en onmiddellijke actie zouden moeten betekenen.

In Duitsland is die grenswaarde ook gesteld op 50 gevallen per 100.000 inwoners per dag. Als die grens wordt bereikt, zoals nu in 28 regio’s het geval is, volgen strikte maatregelen. Maar wat deed de Nederlandse overheid in de zomer? Die rekte de schaal van het grafiekje een beetje op. Het grafiekje geeft bovendien, nogal misleidend, de aantallen per dag weer, terwijl de grenswaarde van 50 per week is bedoeld. In augustus was de limiet al bijna bereikt en gebeurde er niets.

Maatregelen komen minstens een maand te laat

Begin september was er weer een luid en duidelijk signaal dat het de verkeerde kant op ging: op 11 september werd de grens van 50 gevallen per 100.000 inwoners doorbroken. En uit de groeicijfers van het voorjaar moet in elk geval de les zijn geleerd dat er een enorme versnelling in de groei kan zitten. Maar de maatregelen die daar volgens de nieuwe routekaart bij horen, volgden pas op 28 september (horeca iets eerder dicht en minder gasten thuis).

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.