Premium Lock Een gedeeltelijke, maar vooral late lockdown

14 oktober 2020Leestijd: 4 minuten
De persconferentie van 13 oktober met Mark Rutte en Hugo de Jonge. Foto: ANP

Dat het kabinet met deze gedeeltelijke lockdown bijna door zijn mogelijkheden heen is, komt doordat het veel te laat ingreep, schrijft Bram Hahn.

Even terug naar de zomer. Op het Corona Dashboard van de Rijksoverheid verschenen steeds meer indicatoren die lieten zien hoe het ervoor stond met het virus. Een van de belangrijkste was een grafiekje dat het aantal positieve gevallen per 100.000 inwoners per dag weergeeft. De schaal liep aanvankelijk van 0 tot 50, waarbij 50 besmettingen per 100.000 inwoners reden tot grote zorg en onmiddellijke actie zouden moeten betekenen.

In Duitsland is die grenswaarde ook gesteld op 50 gevallen per 100.000 inwoners per dag. Als die grens wordt bereikt, zoals nu in 28 regio’s het geval is, volgen strikte maatregelen. Maar wat deed de Nederlandse overheid in de zomer? Die rekte de schaal van het grafiekje een beetje op. Het grafiekje geeft bovendien, nogal misleidend, de aantallen per dag weer, terwijl de grenswaarde van 50 per week is bedoeld. In augustus was de limiet al bijna bereikt en gebeurde er niets.

Maatregelen komen minstens een maand te laat

Begin september was er weer een luid en duidelijk signaal dat het de verkeerde kant op ging: op 11 september werd de grens van 50 gevallen per 100.000 inwoners doorbroken. En uit de groeicijfers van het voorjaar moet in elk geval de les zijn geleerd dat er een enorme versnelling in de groei kan zitten. Maar de maatregelen die daar volgens de nieuwe routekaart bij horen, volgden pas op 28 september (horeca iets eerder dicht en minder gasten thuis).

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw