Jeroen van Wensen Premium Corner

Advies aan Hoge Raad: meeste zzp’ers zijn gewoon werknemers

20 juli 2020Leestijd: 3 minuten

Veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zijn eigenlijk gewoon werknemer. Dat staat in een advies aan de Hoge Raad. Volgens advocaat-generaal Ruth de Bock verzuimen rechters door de ‘papieren werkelijkheid’ heen te prikken, en is er te weinig oog voor de economische realiteit. Wanneer de Hoge Raad het advies overneemt, dan gaat er een streep door een hoop zzp-overeenkomsten, schrijft Jeroen van Wensen.

In 1907 verscheen de arbeidsovereenkomst in het Burgerlijk Wetboek, om een einde te maken aan de uitbuiting van arbeiders. In 1909 is het wetsartikel nog een keer aangepast – de arbeider werd omgedoopt in werknemer – en meer dan honderd jaar later moet het arbeidsrecht het nog steeds doen met dit artikel. Is er sprake van loon, gezag en persoonlijke arbeid, dan is er een arbeidsovereenkomst. Inclusief alle bijbehorende regels om de arbeider te beschermen tegen uitbuiting.

Strategische contractsbepalingen

Tegenwoordig biedt het artikel vooral de mogelijkheid om geen werknemers aan te nemen, maar zzp’ers aan het werk te zetten, schrijft De Bock (in een lang advies). Een bedrijf kan dat eenvoudig regelen met ‘strategische contractsbepalingen’. Schrijf in de overeenkomst dat de opdrachtnemer (de zzp’er) een ander mag sturen om de werkzaamheden uit te voeren, en er is geen sprake van persoonlijke arbeid. – en daarmee ook niet van een arbeidsovereenkomst.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.