Jeroen van Wensen Premium Corner

Overheid, stop subsidiëring van de huizenmarkt

05 juni 2020Leestijd: 2 minuten

De overheid heeft de grondwettelijke plicht zich bezig te houden met de huizenmarkt. Maar, zo blijkt uit een publicatie van het Centraal Planbureau, diezelfde overheidsbemoeienis zorgt ervoor dat huurders geen betaalbare huurhuizen kunnen vinden en kopers zich nodeloos in de schulden steken. Tijd om te snoeien in huizenmarktsubsidies, schrijft Jeroen van Wensen.

In Kansrijk woningmarktbeleid 2020 bespreekt het Centraal Planbureau (CPB) ruim dertig mogelijkheden die het huidige kabinet-Rutte en volgende kabinetten hebben om in te grijpen in onder meer de hypotheekrenteaftrek, sociale woningbouw en huurtoeslagen.

Uit de CPB-berekeningen blijkt dat de overheid (fiscale) subsidies maar beter zo snel mogelijk kan afschaffen. Het daarmee uitgespaarde geld moet dan weer terug naar de burger in de vorm van een belastingverlaging op bijvoorbeeld het inkomen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.