Premium Lock Dat herstelfonds komt er niet. EU moet geen club van verliezers worden

14 juni 2020Leestijd: 4 minuten
Von der Leyen bij de presentatie van de begroting. Foto: EPA

Eerst waren het Merkel en Macron en daarna Von der Leyen en de Europese Commissie die met veel lawaai grote EU-‘herstelfondsen’ aankondigden. Maar er komt vooralsnog niets van terecht. Nederland, Zweden, Oostenrijk en Denemarken waren al tegen, de Oost-Europese landen hebben er ook geen trek in. Eigenlijk willen alleen de ‘arme’ landen in Zuid-Europa en het moreel altijd chanteerbare Duitsland nog een ‘EU-oplossing’, schrijft Jelte Wiersma.

De president van de Europese Raad, de Belg Charles Michel, zei het donderdag nog maar eens in het Europees Parlement: een akkoord tussen de 27 landen van de Europese Unie (EU) over een herstelfonds heeft nog een lange weg te gaan. Komende donderdag 18 en vrijdag 19 juni komen de regeringsleiders via een videoconferentie bijeen en dan zal zeker geen akkoord over een herstelfonds worden gesloten. Duitsland is per 1 juli een half jaar voorzitter van de EU en wil sowieso pas na die datum een EU-herstelfonds instellen. Als er (vooral Duits) geld wordt uitgedeeld, wil de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU), net als tijdens de eurocrisis, zelf bepalen hoe dat gaat.

Maar belangrijker: Noord- en Oost-Europese landen – met lage staatsschulden – nemen nationaal anti-crisismaatregelen en redden zich prima. Zij zijn geen vragende partij om op EU-niveau ook maar iets te doen. En deze landen gaan niets toegeven als zij daar niet zelf voordeel uit denken te kunnen halen.

De vragende partij is de club-Med, onder leiding van Frankrijk en met Italië als belangrijkste probleemland.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw