Jelte Wiersma Premium Corner

Rutte III hoort Nederland terug te trekken uit Mensenrechtenhof

04 mei 2020Leestijd: 4 minuten

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg heeft de Bulgaar Yonko Grozev gepromoveerd tot sectiehoofd en vicevoorzitter. Grozevs onafhankelijkheid is twijfelachtig. Als Rutte III rechtspraak serieus neemt, trekt Nederland zich terug uit het Mensenrechtenhof, schrijft Jelte Wiersma.

Jolien Schukking (52) zal niet bij iedereen bekend zijn. Zij is sinds 2017 de Nederlandse rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in de Franse stad Straatsburg. De in Leiden opgeleide jurist werkte voor de Raad van State, als rechtskundig adviseur voor Buitenlandse Zaken, als rechter-plaatsvervanger in Rotterdam, als rechter bij de rechtbank Midden-Nederland en als raadsheer bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Een perfect gekwalificeerde vrouw van wie onafhankelijke rechtspraak kan en mag worden verwacht.

Tal van rechters EHRM hebben banden met ngo’s

Lees ook dit stuk van Jelte Wiersma terug: Rechters Mensenrechtenhof hebben banden met ngo’s

Maar dat geldt niet voor een heel aantal van haar 46 collega’s. Het European Center for Law and Justice (ECLJ), een christelijk geïnspireerde niet-gouvernementele organisatie (ngo) die opkomt voor individuele en religieuze vrijheid, publiceerde in februari een rapport waaruit bleek dat 22 van de 100 rechters die van 2009 en 2019 rechtspraken, banden hebben (gehad) met Amnesty International, Open Society Foundations en vijf andere ngo’s. In die periode waren deze zeven niet-gouvernementele organisaties 185 keer partij in rechtszaken voor het Mensenrechtenhof. In 88 zaken was een rechter betrokken die banden had met een van deze zeven ngo’s.

Of de band tussen ngo’s en rechters hun uitspraken heeft beïnvloed, zal alleen duidelijk worden als in het hart van de rechters kan worden gekeken. Maar rechters horen zichzelf te verschonen als maar de schijn van belangenverstrengeling bestaat. Twaalf rechters hebben dat van 2009 tot en met 2019 ook gedaan toen een zaak aan hen werd voorgelegd waarbij een partij betrokken was waarmee zij banden hebben (gehad). Zo hoort dat.

In plaats van het rapport van ECLJ serieus te nemen en op zijn minst rechters te dwingen zich te verschonen, heeft het Mensenrechtenhof de Bulgaar Yonko Grozev gepromoveerd tot vicevoorzitter en hoofd van een van de vijf secties. Grozev was zijn hele werkzame leven mensenrechtenadvocaat en activist, voornamelijk gefinancierd door de Open Society Foundations (OSF) van de Amerikaans-Hongaarse multimiljardair George Soros.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.