Premium Lock Criminele asielzoekers ondergraven ruimhartig opvangbeleid

23 april 2020Leestijd: 2 minuten
Asielzoekers. Foto: ANP.

De criminaliteit door asielzoekers is in 2019 met ruim een kwart gestegen. Van de verdachten komt 60 procent uit veilige landen als Algerije en Marokko. Zij hebben geen recht op verblijf, maar het lukt niet ze uit te zetten. Europese druk is nodig om de landen van herkomst te dwingen hun onderdanen terug te nemen, schrijft Gerlof Leistra.

Asielzoekers maken zich schuldig aan delicten als diefstal, mishandeling, bedreiging en vernieling. In 2019 registreerde de politie 5.000 misdrijven met een asielzoekers als verdachte. Een jaar eerder waren dat er nog 3.934, zo blijkt uit een incidentenoverzicht van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat uitlekte naar De Telegraaf.

Moorden

Naast de hier genoemde ‘veelvoorkomende’ criminaliteit gaat het ook om zedenzaken en levensdelicten. Zo werden dertig asielzoekers verdacht van poging tot moord of doodslag en twee van een ‘voltooid levensdelict’, zaken die vaak tot maatschappelijke onrust leiden. Afgelopen zondag stak in Oss een verwarde Soedanese statushouder Rik van de Rakt (18) dood. Op 1 maart is in zijn huis in Boxmeer de 56-jarige Frank Schrijen om het leven gebracht, een zaak waarin later die maand een asielzoeker uit Trinidad en Tobago is opgepakt.

Voor hun omgeving zijn criminele asielzoekers een plaag. Winkeliers hebben dagelijks te maken met dieven en zijn kapitalen kwijt aan camera’s en beveiligers. Het valt niet uit te leggen dat 60 procent van alle verdachten afkomstig is uit veilige landen als Algerije, Marokko, Tunesië en Georgië. Zij kunnen in de meeste gevallen geen aanspraak maken op asiel, maar gebruiken de opvangcentra als uitvalsbasis voor hun rooftochten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw