Geachte Frans Timmermans, stop uw ego in een hok

06 maart 2020Leestijd: 3 minuten
Timmermans en Greta Thunberg in Brussel. Links van hen Europese Commissievoorzitter Von der Leyen. Foto: AFP.

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Europees Commissaris Frans Timmermans: ‘Stop met dat pathetische aplomb bij het verkopen van uw Green Deal.’

Daar was hij dan deze week, de Europese Klimaatwet. Uiteraard presenteerde u die alsof u hem zelf had geschreven: met aplomb en pathos. ‘Een revolutie’ voor iedereen, zo noemde u de wet. Die moet het kader scheppen voor de uitvoering van uw andere kindje: de eind vorig jaar door u aangekondigde Green Deal: Europa klimaatneutraal in 2050.

Greta Thunberg was de speciale gast bij het vlagvertoon in Brussel

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

U had in Brussel vlagvertoon besteld en een speciale gast: niemand minder dan de Zweedse jeugdige klimaatactiviste Greta Thunberg.

Jammer alleen dat het deze week in de media vrijwel volledig draaide om een acute bedreiging voor de gezondheid van de Europeanen – en de rest van de wereld. Nee, niet de opwarming van de aarde, maar een hardnekkig virus uit China.

Daar kwam nog bovenop dat uw speciale gast uw wetsvoorstel in uw eigen huis neersabelde: ‘halfbakken’. Pijnlijker worden presentaties zelden.

Europees Parlement was van links tot rechts negatief

Leden van het Europees Parlement van links tot rechts haastten zich al snel om de wet af te doen: het is een overdracht van soevereiniteit naar Brussel of het gaat niet snel genoeg. Ego: louter negatief.

Zou dat niet ook een beetje te maken hebben met de manier waarop u de wet presenteerde? Wild gebarend, met grote woorden, precies zoals u vorig jaar uw – mislukte – kandidatuur voor de hoogste EU-post met gebalde vuist vertolkte en ‘uw’ Green Deal openbaarde.

Logisch dat EU iets doet aan klimaat, maar meer rede en rust zijn nodig

Dat we iets aan het klimaat moeten doen, is duidelijk, dat Europa daarbij een voortrekkersrol gaat vervullen, is ook logisch: het klimaat stopt niet bij de grens.

Maar zo’n dwingende en veelomvattende wet heeft iets minder Timmermans nodig, en iets meer rede en rust. Ook al gezien de omstandigheden. Niet alleen corona kwelt ons, ook Brexit slaat diepe voren in het Europese bondgenootschap – en we krijgen ook nog eens te kampen met een nieuwe immigratiestroom. Clingendael-expert René Cuperus heeft gelijk als hij zegt dat juist deze wet de al broze verhoudingen binnen de Europese Unie op scherp zet en vooral ook de verhouding tussen ‘Brussel’ en ons, burgers. Hij noemde uw wet ‘een doldrieste politieke actie’.

Een revolutie aankondigen, met schuim op de mond en Greta Thunberg als totem: miljoenen burgers haken dan meteen af. Uw al te zelfverzekerde presentatievorm voedt argwaan en helpt, stelt ook Cuperus, vooral populisten vooruit.

Iets meer bescheidenheid zou u sieren, meneer Timmermans

Stop uw ego nou eens in een hok. Iets meer bescheidenheid zou meteen schelen. Die kwam nu een dag later, tijdens een ronduit beschamend mediarondje. U ‘snapt de ophef’ niet (FD), de ‘EU-landen willen dit zelf’ (Trouw). ‘We hebben heus geen pistool op hun hoofd gezet om hen hiertoe te dwingen.’

Lees ook de blog van Constanteyn Roelofs: Eng, die groene jihadisten zoals Diederik Samsom

Terugkrabbelen, van je af werpen, klein maken – het zijn bekende technieken. Maar ze moeten bepaald vernederend zijn voor een politieke showpony als u.

Nederigheid en realisme zijn gewenst, om te beginnen op de politieke pijnbank in het Parlement in Straatsburg komende week.