Premium Lock EU-klimaatambities Timmermans en Rutte gaan in tegen rede en democratie

04 maart 2020Leestijd: 4 minuten
Frans Timmermans in Brussel. Foto: AFP.

Onder het misleidende begrip ‘klimaatbeleid’ wil Frans Timmermans met steun van Mark Rutte een verregaande machtsoverdracht van nationale hoofdsteden naar EU-technocraten in Brussel organiseren. Dit zal in de praktijk leiden tot meer geldtransfers van Noord-Europa naar Zuid- en Oost-Europa en de macht van de Europese Centrale Bank, de Europese Investeringsbank en rechters vergroten, schrijft Jelte Wiersma.

In december tijdens de EU-top bevestigden, afgezien van Polen, 26 EU-regeringsleiders hun steun voor het Klimaatverdrag van Parijs. Ofwel: geen uitstoot van broeikasgassen in 2050. De nieuwe Europese Commissie onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen (CDU) presenteerde daarop een Green Deal om dit te bereiken.

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma: Green Deal maakt technocraat machtig en burger zwak

Woensdag 4 maart presenteerde Von der Leyens klimaatcommissaris Frans Timmermans (PvdA) hoe de 27 EU-landen moeten worden gedwongen om zich aan de Green Deal te houden. Het doel om de broeikasgasuitstoot naar nul te brengen vóór 2050, wordt juridisch bindend. De Europese Commissie wordt de waakhond. Premier Rutte juicht het allemaal toe.

Dit is de politieke werkelijkheid, nu naar de echte werkelijkheid.

Uitstoot zal wereldwijd stijgen

De Europese Unie (EU) en EU-landen kunnen geen klimaatbeleid voeren. De realiteit leert dat in China, India, Japan, elders in Azië en in Afrika massaal kolencentrales worden gebouwd. Zelfs als de EU-landen geen broeikasgassen meer zouden uitstoten, dan nog stijgt de wereldwijde uitstoot door. En dat zal die blijven doen. De EU en EU-landen kunnen hoogstens energiebeleid voeren.

Daarnaast geldt dat de wijze waarop EU-landen tot nog toe aan ‘klimaatbeleid’ hebben gedaan, ineffectief was. Zie Duitsland met de Energiewende en Nederland met het Klimaatakkoord. Andere landen geven honderden miljarden belastinggeld uit aan het verstoken van hout in kolencentrales, de aanleg van zonne- en windparken en elektrische auto’s.

De resultaten zijn bedroevend. Dat verrast niet. De technieken die worden omhelsd, zijn inefficiënt, duur en onpraktisch. Terwijl een techniek die wel werkt en volgens het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties noodzakelijk is om de gestelde doelen te halen, kernenergie, in de meeste EU-landen door regeringen en EU-instituties praktisch onmogelijk wordt gemaakt.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw