Premium Lock Hoera! Gezond verstand wint van de antivaxxers

31 januari 2020Leestijd: 2 minuten
Meisjes krijgen een HPV-prik. Foto: Arie Kievit/HH

De vaccinatiegraad is op diverse fronten gestegen. Geruststellend om te zien dat de feitenvrije onzin van de antivaxxers het blijkbaar aflegt tegen gezond verstand, schrijft Bram Hahn.

Het aandeel baby’s dat wordt ingeënt tegen bof, mazelen en rode hond is voor het eerst in jaren weer gestegen, van 93 procent in 2018 naar 94 afgelopen jaar, zei de programmamanager vaccinaties van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in het Radio 1 Journaal. Die 94 procent is nog maar een stapje verwijderd van de 95 die de Wereldgezondheidsorganisatie nodig acht om een besmettelijk en potentieel gevaarlijke ziekte als mazelen zo goed als volledig buiten de deur te houden.

Lees ook dit commentaar van Rob Ramaker: Duitse vaccinatieplicht is begrijpelijk maar een stap te ver

In het geval van vaccinatie tegen HPV, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, is de stijging zelfs spectaculair: van 50 naar 72 procent van de meisjes met geboortejaar 2006 is gevaccineerd.

Een voorzichtig hoera

Het zijn voorlopige cijfers, maar als ze kloppen, is een voorzichtig hoera op zijn plaats. Het is ook een steun in de rug van staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie), die in reactie op de dalende vaccinatiegraad actie ondernam. In de zogenoemde Vaccinatie-alliantie verenigde hij vanaf maart 2019 jeugdartsen en -verpleegkundigen, huisartsen, doktersassistenten, apothekers, communicatiedeskundigen, wetenschappers en beleidsmakers, met het doel om de aandacht op het nut van vaccinatie te vestigen en fabels over de schadelijke gevolgen van vaccinaties te bestrijden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw