Jeroen van Wensen Premium Corner

Hoog tijd voor een nieuw belastingstelsel

15 december 2019Leestijd: 2 minuten

Na twintig jaar schaven en hervormen staat het belastingstelsel op het punt van instorten. Hoog tijd voor een nieuw stelsel, schrijft Jeroen van Wensen.

‘Het Nederlandse belastingstelsel is economisch verstorend, allesbehalve neutraal en buitengewoon complex.’ Met die woorden introduceerde Economische Statistische Berichten (ESB), het huisblad voor economen, een boek met voorstellen voor een nieuw belastingstelsel van een leger vooraanstaande hoogleraren (het boek is hier gratis te downloaden).

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Belast arbeid minder, en kapitaal meer, zeggen de hoogleraren. Daarmee bedoelen ze niet dat de belasting op spaargeld omhoog moet, want de spaartaks is in Nederland al enorm hoog. Maar wel dat bijvoorbeeld koerswinsten op onroerend goed en aandelen zwaarder moeten worden belast. Evenals het opgebouwde vermogen in ondernemingen. Dat gebeurt nu niet of nauwelijks. En daarom ligt de belastingdruk op kapitaalinkomen in Nederland met 14,4 procent aanzienlijk onder het EU-gemiddelde van 31,6 procent.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner