Onno Aerden

Geachte Jan Hein Sträter, de tabaksindustrie moet stoppen met illegale praktijken

07 december 2019

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan Jan Hein Sträter, directeur van lobbyorganisatie Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK): stop met stommetje spelen over het dodelijke product waarvoor u pleitbezorger bent.

Het was De Telegraaf die u donderdag weer eens met de neus op de feiten drukte. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de branche die u als woordvoerder vertegenwoordigt, de tabaksfabrikanten, illegaal verkoopbonussen (‘bulkkorting’) geeft. Tabaksverkopers die erin slagen veel shag en sigaretten te verkopen, krijgen tot 3.000 euro korting op de inkoop.

Lees ook over dit onderwerp: Zorgen duurdere sigaretten voor minder rokers?

Dat mag niet, dus volgen pittige boetes van de NVWA – al is de maximumsanctie die de overheidsinstantie hanteert, 450.000 euro, een schijntje voor uw branche waarin nog altijd miljarden worden verdiend.

De reactie klonk bekend

Uw reactie, gisteren op Radio 1, klonk bekend. Een politieke hetze is het. Het moet allemaal nog nader worden getoetst. Onrechtvaardig. Wij denken dat het mag. Anders zouden we het niet doen. En: negentien fabrikanten doen het, dan kan er toch geen sprake zijn van wetsovertreding?

Argumenten, hol als een leeg vat. Achterhoedegevechtsmunitie.

Even resumeren. Nog vorige maand kwam uw industrie in het nieuws nadat een andere overheidswaakhond, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), had ontdekt dat uw broodheren giftige en schadelijke stoffen als aardolie, en suikers toevoegen aan sigaretten om ze verslavender te maken. 

Zelfs Trump is kritisch

In september bleek uit een ander onderzoek dat de door uw branche als ‘gezonder’ gepropageerde e-sigaret ook schadelijk is voor de volksgezondheid – in de Verenigde Staten sterven al mensen aan die sigaretten en zelfs de Amerikaanse president Donald Trump liet zich kritisch uit over de e-sigaret: ‘Het zou weleens heel schadelijk kunnen zijn.’

Dat de tabaksindustrie speelt met mensenlevens, hoef ik u, denk ik, niet meer uit te leggen. Ooit sprak ik op het toenmalige Amstelveense marketingkantoor van Philip Morris met personeelsleden over de schadelijkheid van roken – ze waren allemaal aan het minderen of aan het stoppen, er hingen bordjes dat roken schadelijk is voor de gezondheid. Hoe cynisch.

Mislukte rekrutering van Kamerlid GroenLinks

En de fabrikanten waren zo goed bezig, publicitair gezien. Drie maanden geleden bleek dat GroenLinks-Kamerlid Paul Smeulders de bizarre poging van fabrikant Tobacco Benelux had vastgelegd om hem als lobbyist te rekruteren: dat zou ‘een mooie uitdaging’ zijn voor het juist fel tegen de tabaksindustrie gekante Kamerlid.

De journalistiek toont zich inmiddels van haar beste kant als onafhankelijke onderzoeksinstantie: een onderzoeksredactie onder leiding van de befaamde journalist Marcel Metze stort zich met regelmaat op de schimmige lobby die ook u voert.

Den Haag voert een halfslachtig beleid

De overheid zit al decennia in de tang van de industrie: als heffer en ontvanger van accijns op shag en sigaretten voert Den Haag een halfslachtig beleid. Wat zegt staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie): zeer zorgelijk allemaal. Waarvan akte.

Ik verzeker u dat u voorlopig kunt blijven doorgaan met uw acties zolang u niet wordt gesnapt. Het vergt dus een mentale stap van uzelf om te veranderen. Mijn tip: ga onder de kerstboom maar eens goed de logica overpeinzen van een industrie die zegt zich te bekommeren om de volksgezondheid, maar die via giftige toevoegingen, dodelijke e-sigaretten en slinkse bonusacties de verkopen van die verslavende en potentieel dodelijke waren nog altijd probeert op te pompen.

Succes.

Lees ook de reactie van Jan Hein Sträter op deze blog van Onno Aerden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.