Data-analyse Premium Corner

Hoe Oranje de Nokia van het voetbal werd

22 mei 2018

Journalist Pieter Zwart hoopt met gezond verstand crisis in Nederlandse voetbal te bezweren. Zijn advies: verklaar ex-spelers niet heilig en leer omschakelen.

De opvatting dat Nederland gebukt gaat onder een ‘partijkartel’ mag, anderhalf jaar na de entree van Thierry Baudet op het politieke toneel, als bekend worden verondersteld. Minder wijdverbreid is het inzicht dat het land ook te maken heeft met een ‘ex-voetballerskartel’.

Daarmee worden de profs bedoeld die na hun spelersloopbaan opduiken als analyticus op tv, om in die hoedanigheid moeizaam formulerend de voetbalclichés aaneen te rijgen. Nog kwalijker is het feit dat die ex-profs tot voor kort geen strobreed in de weg werd gelegd bij het behalen van hun trainersdiploma. Dit terwijl een glansrijk cv als speler weinig zegt over de aanwezigheid van kwaliteiten die het trainersvak vereist. Een goed paard is nog geen goede ruiter, zei oud-trainer Co Adriaanse ooit treffend.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.