Modelprofs Gini en Bauke zorgen voor schitterend weekend

14 oktober 2019Leestijd: 4 minuten
Bauke Mollema (links) en Georginio Wijnaldum. Foto's: EPA/AFP.

In zijn derde sportcolumn blikt Hugo Camps terug op de sobere maar broodnodige overwinning van Oranje in Wit-Rusland, waarbij eigenlijk alleen Georginio Wijnaldum schitterde. Meer reden tot euforie gaf de bescheiden modelprof Bauke Mollema, al jaren een van de beste Nederlandse renners.

De golf van euforie die in september over het Nederlands elftal viel na de onverwachte 2-4 zege op Duitsland in Hamburg is uitgewoed. Oranje is teruggeplooid in zakelijk en cynisch voetbal, naar de wens van bondscoach Ronald Koeman.

Aanwezigheid op het EK 2020 is kwestie van vaderlandsliefde geworden

Hugo Camps schrijft wekelijks een sportcolumn voor Elsevier Weekblad. Camps (Molenstede, 1943). Schrijft sinds 1986 voor Elsevier Weekblad en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters. Tot eind september had hij bovendien een wekelijkse sportcolumn in NRC Handelsblad.

In november kan dat weer anders zijn als dat ene puntje moet worden gehaald voor kwalificatie in Noord-Ierland of thuis tegen Estland. Het Nederlands elftal kan zich geen tweede blamage permitteren – dan wordt de volksziel stilgelegd. Aanwezigheid op het komende EK is een kwestie van vaderlandsliefde geworden. Wij, Oranje, moeten de buit binnenhalen.

In Minsk speelde het Nederlands elftal één helft op niveau. Nadien zakte het in en openbaarde zich een vreemd soort lusteloosheid. Niets hoefde nog. Ineens was de balans binnen het elftal weg en lag het speelveld wijd open. Koeman kon slechts met moeite corrigeren.

Oranje niet zo zwierig als Ajax, maar schitterend talent maakt veel goed

Minsk was zijn laatste vagevuur. Het is ondenkbaar dat dit Nederlandse team zich niet zou kwalificeren voor het nakende EK. Het barst nog niet van standvastigheid, maar wel van talent: Donyell Malen, Frenkie de Jong, Memphis Depay kunnen een wedstrijd in hun eentje beslissen. Het scorend vermogen van Oranje is enorm hoog. Er kan al eens worden geschutterd in de defensie.

Meer over het Nederlands elftal: Hoe Oranje de Nokia van het voetbal werd

De chemie tussen Koeman en zijn manschappen is bijna volmaakt. De bondscoach houdt geen zalvende praatjes en kakelt rechttoe rechtaan. Hij rekent als een manager, niet als een coach. Hij heeft rust gebracht in de tent door consequent conservatief te zijn in zijn coaching: geen hondsdolle experimenten, de vertrouwde basis nagenoeg ingemetseld. Zonder bewijs van het hoge vormpeil geen basisplaats. Oranje haalt niet de zwierige wellust van Ajax, maar individuele schitteringen maken veel goed. We zitten een beetje terug in de tijd van Gullit, Van Basten, Rijkaard. Discipline is een werkwoord, en dronken worden doe je thuis.

Wijnaldum is, nog meer dan Van Dijk, speler met hoogste Oranje-DNA

Vandaag figureert Georginio ‘Gini’ Wijnaldum als pasmodel van honger en doorzetting. De scorende middenvelder is meer dan Virgil van Dijk de speler met het hoogste Oranje-DNA. Tot in zijn klasse-flitsen een dienaar met het ijzeren gebinte van een voorman.

Het was feest in Hamburg, Rafael van der Vaart zette een punt achter zijn loopbaan die eerder al uitgeblust was. Hij wilde zijn erewedstrijd spelen in het Volksparkstadion waar hij zes jaar het mooie weer maakte. Ruim dertigduizend dankbaren waren er bij. Ze waren er bijna allemaal, de jongens met wie het aimabele genie opgroeide als voetballer. Uit binnen- en buitenland. Robin van Persie maakte in de gauwte nog een wereldgoal en Arjen Robben demonstreerde zijn magische wreef. Van der Vaart was een mysterie als voetballer. Ogenschijnlijk vadsig dirigeerde hij de snelheid van bal en man. Scoren kon hij ook. Hij is nu gevierd analist bij de NOS. Ik had hem liever in de volheid van zijn mysterie gelaten.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Youngsters die grote wielerkoersen winnen

Er is een soort hysterie ontstaan rond youngsters die nu de grote koersen winnen. Tourwinnaar Egan Bernal is met zijn 22 lentes reeds uitgegroeid tot halfgod. Hij won dit jaar de Tour, Parijs-Nice, Romandië, Zwitserland. Hij was ook voorbestemd om de zwaarste najaarsklassieker Il Lombardia te winnen. De Ronde van Lombardije is een prooi voor de grootste kampioenen. Good Oldie Bauke Mollema vloog naar de slotklim San Fermo Della Battaglia en won op de venijnige heuvels van Como.

Mooie winnaar.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bauke is al jaren een van de beste Nederlandse renners. De onvermoeibare wroeter van het peloton. Hij compenseert zijn gebrek aan specialiteit door labeur. De fiets is voor Bauke een epos van liefde. Hij leest het in stilte, verlegen en  bescheiden als hij is. Modelprof.

En zo lief, meneer.