Rob Ramaker Premium Corner

Nieuwe stap dierenactivisme verdient keiharde aanpak

14 mei 2019Leestijd: 3 minuten

Gezien het risico voor dier en mens bij een escalatie was het begrijpelijk dat de politie lang afwachtte bij de bezetting van een varkensstal. Het Openbaar Ministerie moet nu een signaal afgeven en de dierextremisten voortvarend en stevig aanpakken, schrijft Rob Ramaker.

De sfeer in Boxtel was grimmig. Zo’n tweehonderd in het zwart geklede, deels buitenlandse activisten bezetten de varkensstal van een willekeurige boer. Daarbij werd een medewerker fysiek aan de kant gezet – een bijzonder bedreigende situatie op het eigen erf.

Recentelijk zochten dieractivisten vaker de randen van de wet op, bijvoorbeeld door in te breken in stallen om videobeelden te maken. Maar de stalbezetting in Boxtel is een dieptepunt.

Bezetting doet meer kwaad dan goed

Opvallend was dat de activisten van Meat the Victims zich niet echt druk maakten om het dierenwelzijn in de bezette stal. Niet alleen belemmerden ze de dagelijkse verzorging van de varkens, ze namen ook het risico om infectieziekten als de Afrikaanse varkenspest mee naar binnen te nemen. Dierenwelzijnsorganisaties wijzen erop dat varkens zeer stressgevoelig zijn en dat een bezetting vooral kwaad doet. Een beetje dierenleed is kennelijk prima voor ‘de goede zaak’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.