Premium Lock Een Europees leger? Ook handig voor de euro

17 november 2018Leestijd: 3 minuten
Macron bij herdenking Eerste Wereldoorlog. Foto: EPA.

Door de opkomst van regeringen die het niet zo nauw nemen met Brusselse dreigementen, zoals in Italië, komt de eurozone steeds verder onder druk te staan. Een Europees leger, zoals de Franse president Macron opperde, kan dan best van pas komen, schrijft Syp Wynia.

In de Duitse stad Koblenz was op 21 januari 2017 een feestelijke bijeenkomst waar zogeheten ‘populisten’ dan wel ‘rechts-populisten’ bijeenkwamen om de verkiezing van Donald Trump tot president van Amerika te vieren en zichzelf succes te wensen. Frauke Petry, toen nog leider van de Duitse AfD, Matteo Salvini van de Italiaanse Lega, Marine Le Pen van het Franse Front National en Geert Wilders van de PVV waren vol zelfvertrouwen.
Maar Geert Wilders werd in maart 2017 ‘slechts’ tweede bij de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen. Marine Le Pen werd bij de Franse presidentsverkiezingen verslagen door Emmanuel Macron. De AfD kwam in september 2017 met een fors gezelschap de Duitse Bondsdag binnen, maar Angela Merkel (CDU) regeerde verder.

De Italiaanse parlementsverkiezingen waren pas op 4 maart van dit jaar. Matteo Salvini’s Lega boekte forse winst, maar werd ‘slechts’ derde. Maar hij vormde wel met de links-populistische Vijfsterrenbeweging van verkiezingswinnaar Luigi Di Maio de nieuwe Italiaanse regering.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw