Premium Lock Brussel beeft voor nieuwe Italiaanse regering

15 mei 2018Leestijd: 4 minuten

De nieuwe regering bestaat uit twee partijen die beide tekeergaan tegen de EU. Hoewel Rome toch nooit doorbijt, vreest Brussel voor de gevolgen.

Italië (62 miljoen inwoners) krijgt mogelijk een nieuwe regering van twee uitgesproken EU-sceptische partijen: de anti-establishmentpartij MoVimento 5 Stelle (de Vijfsterrenbeweging) en de rechtse Lega. Daarmee zou voor het eerst in een van de grootste EU-landen een regering aan de macht zijn die het EU-establishment uitdaagt. Na het Brexit-referendum (2016) blijft de EU-scepsis zo aan slagkracht winnen. Het Brusselse en Italiaanse pro-EU- establishment vreest verdere verzwakking van de EU en doet er dan ook alles aan om 5 Stelle en Lega af te houden van een rebellerende koers binnen de EU. Maar die zorg lijkt overdreven, want zoals altijd met Italiaanse regeringen lijkt ook de 5 Stelle/Lega-combinatie zwak.

Een vermakelijk schouwspel

De sociaal-democratische oud-premier Matteo Renzi zei het snedig toen 5 Stelle en Lega zondagavond 13 mei aankondigden samen te gaan regeren: ‘We pakken de popcorn erbij en gaan kijken.’ Ofwel: het wordt een vermakelijk schouwspel.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw