Robbert de Witt Premium Corner

Macrons idealisme tegen ‘eng’ nationalisme

15 november 2018

Macrons toespraak over het gevaar van het oprukkende nationalisme werd met applaus ontvangen. Maar, vraagt Robbert de Witt zich af, dienen zijn plannen voor meer Europese samenwerking niet juist het Franse, nationale belang?

Met zijn sterke gevoel voor stijl benutte Emmanuel Macron afgelopen zondag een uitgelezen podium. Tijdens een indrukwekkende herdenking in Parijs, en met veel wereldleiders in zijn publiek, sprak de Franse president gewichtig over de lessen van de Eerste Wereldoorlog voor het heden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verwijzend naar de krachten die honderd jaar geleden resulteerden in de Grote Oorlog, waarschuwde Macron dat ‘oude demonen’ opnieuw aan de oppervlakte komen. ‘Toegeven aan de neiging tot terugtrekking, isolationisme, geweld en overheersing zou een ernstige fout zijn die toekomstige generaties ons terecht zouden verwijten.’

‘Patriottisme is exact het tegenovergestelde van nationalisme,’ vervolgde Macron onder de imposante Arc de Triomphe. ‘Nationalisme is het verraad van patriottisme door te zeggen: Ons belang komt eerst. Wie geeft er om anderen?’

 

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is chef van de redactie Buitenland bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN zei Macron zondag dat nationalisten soms meer van een unilaterale aanpak zijn en van het recht van de sterkste. ‘En daar sta ik niet achter.’ Het werd uitgelegd als een sneer naar zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump, die zichzelf een week eerder op campagne in Texas trots een ‘nationalist’ had genoemd – uiteraard met een mediastormpje in de Verenigde Staten tot gevolg.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.