Premium Lock Macrons idealisme tegen ‘eng’ nationalisme

15 november 2018Leestijd: 4 minuten
President Emmanuel Macron spreekt over nationalisme en patriottisme, 11 november

Macrons toespraak over het gevaar van het oprukkende nationalisme werd met applaus ontvangen. Maar, vraagt Robbert de Witt zich af, dienen zijn plannen voor meer Europese samenwerking niet juist het Franse, nationale belang?

Met zijn sterke gevoel voor stijl benutte Emmanuel Macron afgelopen zondag een uitgelezen podium. Tijdens een indrukwekkende herdenking in Parijs, en met veel wereldleiders in zijn publiek, sprak de Franse president gewichtig over de lessen van de Eerste Wereldoorlog voor het heden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Verwijzend naar de krachten die honderd jaar geleden resulteerden in de Grote Oorlog, waarschuwde Macron dat ‘oude demonen’ opnieuw aan de oppervlakte komen. ‘Toegeven aan de neiging tot terugtrekking, isolationisme, geweld en overheersing zou een ernstige fout zijn die toekomstige generaties ons terecht zouden verwijten.’

‘Patriottisme is exact het tegenovergestelde van nationalisme,’ vervolgde Macron onder de imposante Arc de Triomphe. ‘Nationalisme is het verraad van patriottisme door te zeggen: Ons belang komt eerst. Wie geeft er om anderen?’

 

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is chef van de redactie Buitenland bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN zei Macron zondag dat nationalisten soms meer van een unilaterale aanpak zijn en van het recht van de sterkste. ‘En daar sta ik niet achter.’ Het werd uitgelegd als een sneer naar zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump, die zichzelf een week eerder op campagne in Texas trots een ‘nationalist’ had genoemd – uiteraard met een mediastormpje in de Verenigde Staten tot gevolg.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw