Premium Lock Dwaze Johan Derksen de mond snoeren is geen kabinetstaak

30 november 2018Leestijd: 2 minuten

Ineens is de bejaarde voetbalanalyticus een belangrijke opiniemaker. Afgelopen zaterdag werd Johan Derksen bejubeld op het congres van Forum voor Democratie omdat hij zijn sympathie had uitgesproken voor deze partij, in het bijzonder voor het Kamerlid Theo Hiddema. En momenteel gaat veel aandacht uit naar zijn opvattingen over homo’s in de voetbalwereld.

Het was, zoals gewoonlijk, niet erg verheffend wat Derksen te melden had. In zijn televisieprogramma, Veronica Inside, wordt de taal van de voetbalkantine gesproken, met als gevolg reeksen politiek incorrecte opmerkingen en geintjes. Bij die masculiene kroegpraat past het belachelijk maken van ‘homootjes’ die te laf en slap zouden zijn om uit de kast te komen.

Johan Derksen bagatelliseert een serieus probleem

‘Homofoob’ is niet het juiste woord om deze jolige analyse te omschrijven. Derksen wekt niet de indruk een angst voor of afkeer van homo’s te hebben. Wel bagatelliseert hij een serieus probleem. Een voetballer (of scheidsrechter) die uitkomt voor zijn homoseksualiteit, stuit op veel weerstanden en vooroordelen. In spreekkoren op de tribune komt ‘homo’ als scheldwoord vaak voor. Het was dan ook nuttig dat op Twitter met de hashtag #SorryJohan met tal van voorbeelden werd aangetoond dat Derksen het bij het verkeerde eind heeft.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.