Gerry van der List

Politici, bemoei je niet met Renate van der Gijp

05 februari 2018

Voetbal Inside heeft opwinding veroorzaakt met een grap over transgenders. Misschien was deze niet heel smaakvol, maar de reacties van PvdA en GroenLinks geven blijk van verontrustende politieke correctheid.

Niet iedereen moest even hard lachen als Johan Derksen. De voetbalanalist wiste afgelopen vrijdag de tranen uit zijn ogen van plezier toen zijn collega René van der Gijp in het televisieprogramma Voetbal Inside een vrouwenpruik opzette.
De oud-voetballer liet weten voortaan als Renate door het leven te willen gaan. Het was een verwijzing naar de Vlaamse journalist Bo Van Spilbeeck, die met een geslachtsverandering het wereldnieuws haalde.

Over humor valt moeilijk te twisten. Deze is in hoge mate een kwestie van persoonlijke smaak. Begrijpelijk is dat de satire van Voetbal Inside tot enige irritatie leidde. Bijvoorbeeld bij mensen die weten dat transgenders erg met hun seksuele identiteit worstelen.

Cover Elsevier Weekblad 05Lees ook het coververhaal van de laatste editie: Identiteitspolitiek, iedereen boos en gekrenkt

Satire leidt wel vaker tot ergernis

Maar satire leidt wel vaker tot ergernis. Er zijn ook monarchisten die zich opwinden over de manier waarop Lucky TV de draak steekt met de Koning. En aanhangers van de PVV en Forum voor Democratie zullen vast niet schateren om de manier waarop al die lolbroeken rond de jaarwisseling op televisie hun partij en aanvoerders belachelijk proberen te maken.

Maar de spot drijven met personen en groeperingen moet kunnen. Het meest verontrustend rond het relletje rond Renate van der Gijp is dat politieke partijen als GroenLinks en de PvdA zich ermee bemoeien. Zij steunen de oproep van belangenorganisaties voor een boycot van het RTL-programma en eisen van emancipatieminister Ingrid van Engelshoven (D66) een harder optreden tegen ‘transfobie’.

Sponsors moeten eigen keus maken

Dit is een heilloze weg. Een dergelijke politieke correctheid leidt ertoe dat straks Kamerleden bij elk satirisch programma, van Zondag met Lubach tot De tv-kantine, met een opschrijfboekje op de bank zitten om te noteren welke bevolkingsgroepen eventueel gekwetst worden.
De sponsors hebben een eigen verantwoordelijkheid. Als zij zich door de – nogal overdreven aandoende – opwinding over de mannenhumor van Voetbal Inside willen distantiëren van het programma, moeten ze dat zelf weten.
Maar politici behoren alle vormen van satire ruim baan te geven. In een land met vrije meningsuiting mogen nu eenmaal over elke groep grappen worden gemaakt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.