Premium Lock Absurd: onvrije EU-markt schaadt innovatie, milieu en economie

06 augustus 2018Leestijd: 4 minuten
Tomatenteelt

Tot teleurstelling van Nederland is toepassing van zogenoemde CRISPR-Cas-technologie om planten te veredelen door het Europees Hof van Justitie beperkt. Het vonnis is het zoveelste voorbeeld van een Europese Unie die innovatie beperkt en daardoor natuur, milieu en economie schaadt.

In 2000 spraken de regeringsleiders van de EU-landen af dat in 2010 de Europese Unie (EU) het meest innovatieve economische blok van de wereld zou moeten zijn, door onder meer 3 procent van de nationale inkomens in innovatie te steken. Het werd een flagrante mislukking. Europa raakte juist verder achterop bij de Verenigde Staten en ook China en andere Aziatische landen. In 2010 werd desondanks een nieuwe ‘strategie’ overeengekomen. De EU zou in 2020 een zeer concurrerende (‘meest concurrerende’ liet men wijselijk vallen), groene en sociale markteconomie moeten zijn. Ook hier is niets van terechtgekomen.

Grip op je Vermogen 2018

Het lijkt steeds beter te gaan met de Nederlandse economie, maar is dat wel zo? Hoe helpen we onze kinderen of ouders om goed te kunnen leven, zonder dat we zelf op de blaren moeten zitten? Het congres Grip op je Vermogen op 5 oktober 2018 biedt de antwoorden.

De grootste blokkade om de EU innovatiever te maken, is de Franse grondslag voor EU-wetten: niets mag tenzij staat geschreven dat het wel mag. In de Verenigde Staten mag alles tenzij er staat dat het niet mag. De werkelijkheid is subtieler, maar grofweg is dit de reden waarom de Europese Unie steeds verder achterop raakt.

Greenpeace zet gretig angstcampagnes in

Wie in de EU een onderneming wil beginnen met een nieuw product, moet vermogens uitgeven om nationale regeringen en de EU te overtuigen om daarvoor toestemming te geven. En dat lukt vaak niet. Grote bedrijven met gevestigde belangen bewerken politici om potentieel concurrerende innovaties tegen te houden, zelfbenoemde milieubeschermingsorganisaties zoals Greenpeace zetten telkens angstcampagnes in tegen de introductie van nieuwe technieken, en anders zijn het wel vakbonden die hun leden die werken in bestaande industrieën, proberen te ‘beschermen’ tegen nieuwe industrieën.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw