Premium Lock Ook prijsdier Macron zal groeiende euroscepsis niet keren

11 mei 2018Leestijd: 3 minuten
Macron neemt de Karelsprijs in ontvangst. Foto:EPA

Op de dag dat de Franse president Emmanuel Macron werd gelauwerd met de Europese Karelsprijs, negeerde bondskanselier Angela Merkel diens EU-integratieplannen en vormde de 5 Sterrenbeweging en Lega in Italië een EU-sceptische regering. De erepenning, linten en bloemen voor Macron verhulden dan ook nauwelijks dat hij en het pro-EU-establishment met lege handen achterblijven.

Het was een koddig gezicht in Aken. Macron kreeg donderdag in de Duitse stad Aken de Karelsprijs uitgereikt voor zijn schijnbare pro-EU-standpunten. Het pro-EU-establishment heeft er nogal eens een handje van elkaar te lauweren. Maar de vele prijzen die men elkaar toekent, kunnen maar slecht verhullen dat de EU-enthousiastelingen naakt zijn. Om te beginnen gaf Angela Merkel (CDU) in haar praatje Macron geen enkel uitzicht op de door hem gewenste geldtransfers (van rijkere EU-landen naar armere EU-landen). Macron pleitte voor meer solidariteit in de Europese Unie (lees: meer geldtransfers), maar Merkel gaf niet thuis.

Kort na de prijsuitreiking was er nieuws uit Rome. De EU-sceptische partijen 5 Sterrenbeweging en Lega (Nord) meldden dat zij een regering gaan vormen. Het in de internationale politiek altijd zwakke Italië, meestal een vazalstaat van Frankrijk, was van oudsher pro-EU. Maar aangezien Brussel en de Europese Centrale Bank in Frankfurt de Italiaanse problemen niet oplossen, hebben de Italianen zich afgekeerd van Brussel. Italië was bijvoorbeeld in zijn eentje effectiever in het voorkomen van immigratie via Libië dan de Europese Unie.

Koude douche voor Macron

Macron kreeg zo in Aken, behalve een prijs, ook een koude douche van het grootste EU-land en het twee na grootste EU-land. Dat past in een trend die in 2016 begon: de opstand der burgers. Dat jaar stemde een meerderheid van de Britse kiezers voor Brexit en werd Donald Trump verkozen tot president van Amerika. Het ‘populisme’ was een Angelsaksisch ‘probleem’, zo luidde de arrogante en zelfvoldane analyse op het Europese continent. Dit was nadat in Nederland, Frankrijk en Duitsland de verkiezingen in 2017 schijnbare pro-EU-meerderheden opleverden.

Dit was slordig denkwerk.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw