Premium Lock Dividenddebat was schijndebat: voer het debat over salafisme!

27 april 2018Leestijd: 4 minuten
Premier Mark Rutte en minister van Financiën Eric Wiebes tijdens een schorsing van het dividenddebat - Foto: ANP

Dagenlang ging het erover: de media-aandacht en een debat in de Tweede Kamer over formatiememo’s en dividendbelasting. Een schijndebat. De Telegraaf kon er geen genoegen van krijgen. Ja, ze hebben niet de volle waarheid verteld! Maar de onware uitspraken betroffen niet alleen de zittende regering. Ook de fractievoorzitters van een aantal partijen hadden moeite met het uitspreken van waarheid. Wat de waarheidsvinding betreft, was dit debat al bij voorbaat gedoemd te mislukken, schrijft Afshin Ellian.

Het ging hier immers om vier regerende partijen die in de formatie gezamenlijk het besluit hadden genomen om de dividendbelasting op te heffen. En of de afschaffing van de dividendbelasting een juiste maatregel is, is reeds inhoudelijk in de Kamer besproken en zolang deze vier regerende partijen deze maatregel wensen in te voeren, kan niemand daaraan tornen.

Waar ging het dus het Kamerdebat over? Nergens over. Nou ja, wel ergens over, namelijk de mediasensatie.

Terwijl de Kamer een schijndebat over de dividendbelasting voerde, waarvan de uitkomst al vast stond, kwam Nieuwsuur met nog meer schokkende feiten over het salafisme in Nederland. Daarbij gaat het niet alleen om de feiten rond het salafisme maar vooral om de leugenachtige gedraging en handelingen van de opeenvolgende kabinetten.

Dit is waar de Kamer echt over had moeten debatteren. Dit debat treft enerzijds de nationale veiligheid en de toekomst van Nederlandse steden en wijken en raakt anderzijds het constitutioneel beginsel, namelijk de plicht van de regering om de Kamer en het volk waarachtig te informeren.

Frustrerend hoe kabinet eigen geloofwaardigheid ondergraaft

Het is frustrerend te zien hoe het parlement eigen geloofwaardigheid ondergraaft door een schijndebat te voeren en de werkelijke debatten te vermijden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw