Dit weten we over Syriër die drie mensen neerstak

07 mei 2018Leestijd: 4 minuten
Een arrestatieteam houdt dader steekpartij onder schot. Foto: ANP.

Een 31-jarige Syrische asielzoeker heeft zaterdag in Den Haag drie mensen neergestoken, waarna hij door een arrestatieteam in zijn been werd geschoten. Inmiddels ligt hij in het ziekenhuis. De Haagse politie en burgemeester Pauline Krikke (VVD) spraken van een ‘verwarde man’, maar aan die verklaring wordt van alle kanten getwijfeld. Wat is er inmiddels bekend over de dader?

Malek F. (31) stond bij politie en hulpverleningsinstanties bekend om ‘verward gedrag’, liet Krikke afgelopen weekeinde weten. Volgens haar waren er ‘geen signalen dat er meer speelt dan dit’. Al in december schakelde een buurtgenoot de politie in, omdat F. ‘opgefokt’ door de buurt zou hebben gelopen, terwijl hij toen ‘Allahu akbar’ (Allah is groot) scandeerde. F. heeft een verblijfsvergunning en woont al zeker een half jaar in Den Haag.

Omwonenden: ‘Man gooide spullen van balkon, riep vaker Allahu akbar’

Vandaag, maandag, blijkt dat de man in februari al in het nieuws kwam toen hij zijn inboedel – onder meer stoelen en matrassen – vanuit zijn woning in het centrum van Den Haag op straat gooide. Omwonenden zeggen tegen Omroep West dat hij zoals vaker luidkeels ‘Allahu akbar’ riep, terwijl hij harde, Arabische muziek had opstaan. Door de rotzooi op straat moesten zelfs trams omrijden. Een politieonderhandelaar kwam ter plaatse, waarna de politie de man uiteindelijk meenam naar de Opvang Verwarde Personen.

Na dat incident zou de man niet meer in het huis wonen, al zag een bewoner van het wooncomplex F. afgelopen week nog toen hij een bank kwam ophalen. Nu is het huis afgesloten en de deur dichtgespijkerd. Zaterdag doorzocht een arrestatieteam zijn woning, zeggen diverse bewoners. De politie wil niet ingaan op de verklaringen, omdat het lopende onderzoek ‘niet de ruimte geeft om te reageren,’ aldus een woordvoerder.

Drie slachtoffers nog in ziekenhuis, buiten levensgevaar

Afgelopen zaterdag stak F. willekeurige personen met een mes op het Johanna Westerdijkplein, waarbij drie mensen (zwaar)gewond raakten. Het gaat om een 21-jarige man uit Zoetermeer, en twee Hagenaren van respectievelijk 35 en 41 jaar. Zij liggen in het ziekenhuis, maar zijn buiten levensgevaar.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Een ooggetuige zei dat hij zag hoe ‘een man in een groen gewaad’ een van de mannen van achteren beetpakte en zijn keel doorsneed. Een andere getuige, de eigenaar van eetcafé Nova waar de steekpartij zou zijn begonnen, zegt tegen het AD dat de dader absoluut niet verward overkwam. ‘Wat zo gek was: hij bleef doodkalm, die dader.’

Nadat omstanders de politie hadden gewaarschuwd, kwam binnen enkele minuten politieagenten ter plaatse om de dader te arresteren. Ze schoten hem in zijn been, maar hij weigerde zijn mes los te laten. Na diverse waarschuwingsschoten, waarna de man duidelijk hoorbaar ‘Allahu akbar‘ riep, beschoten agenten hem met een taser en voerden ze hem af. Inmiddels ligt hij in een ziekenhuis in Rotterdam, waar hij zou zijn vastgeketend aan zijn bed. Ook dat wil de politie niet bevestigen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Grapperhaus: ‘afschuwelijke gebeurtenis’, Haagse VVD, PVV eisen debat

Minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) noemde de steekpartij zondag een ‘afschuwelijke gebeurtenis’. Hij wil niet ingaan op de toedracht: ‘Het is een zaak van de lokale driehoek en het Openbaar Ministerie die het nu in onderzoek heeft.’ Volgens Grapperhaus ‘monitoren’ hij en de nationaal coördinator terrorisme en veiligheid de situatie ‘waar nodig, in goed overleg met het centraal gezag’. F. stond bij de politie niet te boek als potentiële terrorist.

De VVD in Den Haag heeft zondagavond schriftelijke vragen ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. VVD-raadslid Frans de Graaf wil weten of het inderdaad klopt dat de man ‘Allahu akbar’ heeft geroepen. Als dat klopt, waarom is er dan geen sprake van een ‘terroristisch motief’, wil hij weten. Ook vraagt De Graaf of de verblijfsvergunning van F. kan worden ingetrokken, en of hij familie of vrienden heeft in Den Haag die ook ‘verward’ zijn.

De lokale PVV wil in debat met burgemeester Krikke, die volgens de partij ‘een en ander heeft uit te leggen’. Fractievoorzitter Karen Gerbrands vindt het schadelijk voor het vertrouwen in de burgemeester dat zij al zo snel heeft gemeld dat het om een ‘verwarde man’ gaat, terwijl dat volgens het PVV-raadslid allerminst zeker is.