Geerten Waling Premium Corner

Neem de motieven van terroristen serieus

10 april 2018Leestijd: 3 minuten

Dag in, dag uit eist religie slachtoffers. Mensen worden opgeblazen, neergestoken, doodgeschoten of verminkt door religieuze fanaten. Dit ‘theoterrorisme’ is zeker niet de enige vorm van geweld, maar domineert wel het nieuws. En niet zonder reden: de vreedzamen van deze wereld zitten met de handen in het haar. Waarom doen al die gekken dat toch? En hoe houden we ze tegen?

Vooral in de westerse seculiere rechtsstaten hebben we werkelijk geen idee waar te beginnen. Dat komt omdat we het ons niet (meer) kunnen voorstellen dat iemand zijn leven geeft – en andere levens neemt – in opdracht van een godheid.

Om theoterrorisme aan te kunnen pakken, moeten we de motieven van terroristen serieus nemen. Platitudes als ‘heilige boeken doden geen mensen’ en ‘islam is vrede’ hebben allang afgedaan. Voor de dragers van bomgordels – en hun achterban van gedogers – gelden die niet. Zij vinden in hun religie juist wel een motief om angst te zaaien en te doden.

Als de dader Allahu Akbar schreeuwt

Mijn Leidse collega Paul Cliteur schreef er samen met de Vlaamse liberale denker Dirk Verhofstadt een boeiend boek over: In naam van God. Elke dag een aanslag  (Houtekiet, 2018). In 2017 turfden de auteurs elke dag een terreuraanslag. En dan is dat alleen nog maar een selectie, dames en heren!

De aanslagen variëren van een bom in een Turkse nachtclub op nieuwjaarsnacht, een liquidatie door een IRA-splinter in Noord-Ierland, een machete-hakker bij het Louvre in Parijs, zelfmoordaanslagen in Pakistan en Irak, antimoslimgeweld in Birma, moordlustige vrachtwagenchauffeurs, en natuurlijk de aanval op het Joodse restaurant in Amsterdam in december.

De kritische lezer kan zich afvragen of bijvoorbeeld Israël-gerelateerde aanslagen altijd vallen onder ‘theoterrorisme’. Maar als de dader Allahu Akbar (God is groot) schreeuwt moet je dat natuurlijk wel serieus nemen.

Lees ook: De Europese zelf-islamisering is een sluipend gevaar, schrijft Afshin Ellian

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.