Premium Lock Uitsluiten winnaar lokale verkiezingen niet per se fout

18 april 2018Leestijd: 3 minuten
Hans Smolders legt de eed af bij de installatie van de gemeenteraad van Tilburg. De voormalig chauffeur van Pim Fortuyn is met het grootste aantal stemen verkozen in de Brabantse gemeente. Foto: ANP

Het broeit in sommige gemeenten. De winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart mogen er niet meedoen aan de nieuwe colleges van burgemeester en wethouders. In de meeste plaatsen zijn de onderhandelingen om tot een coalitie te komen trouwens nog gaande: in pakweg tien gemeenten zijn akkoorden gesloten.

Enkele gemeenten vallen op omdat de winnaar werd of wordt uitgesloten. Zoals Leefbaar Rotterdam, Lijst Smolders Tilburg (LST), de SGP in Ede, Echt voor Barendrecht, Liberale Volkspartij Roermond, de SP in Oss en het CDA in Sint Anthonis. De partijen zijn boos dat ze ondanks hun overwinning buitenspel zijn gezet.

‘Het is kleutergedoe. De biljartclub op de hoek komt professioneler voor de dag,’ zei Hans Smolders (LST). De partij van de voormalig chauffeur van Pim Fortuyn verdubbelde in omvang en mag toch niet besturen.

Verschillende overwegingen

De overwegingen om winnaars te weren, zijn verschillend. Leefbaar Rotterdam, dat weliswaar zetels verloor maar wel de grootste bleef, was al vóór de verkiezingen door D66 als coalitiepartner uitgesloten. Reden was de alliantie van Leefbaar met Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Die laatste zei zondag overigens de alliantie te willen opzeggen als dat de blokkade tegen Leefbaar zou wegnemen.

In Tilburg spreken partijen elkaar tegen over wie niet met wie wil en waarom niet. In Barendrecht heerst ergernis over het vermeende ‘verdeel en heers’ van Echt voor Barendrecht in de vorige coalitie. De partij voelt zich, meldt NRC, ‘met veertien zetels als een klein kind aan de kant geparkeerd’.

Her en der klinken grote woorden. De winnaar uitsluiten, zou ondemocratisch zijn. Is dat zo? Het lijkt inderdaad niet democratisch om na de verkiezingen de grootste partij uit te sluiten van het bestuur. De kiezer heeft gesproken en die wil die partij kennelijk laten besturen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw