Gerry van der List

Waarom heeft vrolijk rechts WNL een linkse activist als presentator?

22 juni 2020Leestijd: 3 minuten

WNL heeft als taak tegenwicht bieden tegen de linksheid van de publieke omroep. Vreemd is het dus dat de omroep Sander Schimmelpenninck inhuurt als presentator. Een ijdele praatjesmaker die de WNL-achterban minachtend als tokkies beschouwt, schrijft Gerry van der List.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

Goedemorgen Nederland is een tamelijk seksistisch programma. Mannelijke presentatoren komen er niet aan de bak. Hoofdredacteur van de omroep WNL Bert Huisjes heeft een uitgesproken voorkeur voor – aantrekkelijke – vrouwen.

Voor de hand lag het dan ook dat hij een damesduo zou afvaardigen naar Op1,  waarvan WNL de editie van donderdag mag verzorgen. Maar de vaste formule van het praatprogramma stond deze vrouwvriendelijkheid in de weg. Elke avond moet per se een mannelijke aan een vrouwelijke presentator worden gekoppeld.

Dat pakt niet altijd goed uit. Zo wordt de soevereine Jeroen Pauw op zondagavond steeds hinderlijk onderbroken door zijn sidekick Fidan Ekiz, die met een aandoenlijke zelfkennis in een interview heeft vastgesteld dat ze vooral als stoorzender fungeert.

De presentator van een talkshow moet neutraliteit uitstralen

WNL moest dus op zoek naar een man. En deed een opmerkelijk keus. Naast de voorbeeldige talkshowhost Welmoed Sijtsma mocht Sander Schimmelpenninck plaatsnemen. Daar is hij niet op zijn plek. Allereerst opereert de hoofdredacteur van het tijdschrift Quote graag als ‘meningmannetje’, een door hem bedacht synoniem voor praatjesmaker. In zijn column in de Volkskrant en op Twitter mag hij graag naar deze en gene uithalen.

Dit ondermijnt de neutraliteit die een presentator van een praatprogramma dient uit te stralen. Het prettige van Jeroen Pauw is onder meer dat hij zijn politieke voorkeuren voor zich houdt. Als hij via de sociale media zou ageren tegen de PVV of GroenLinks of welke groepering dan ook, neemt zijn gezag als interviewer af. Nog even afgezien van het feit dat sommige politici dan niet meer bij hem aan tafel zouden willen aanschuiven.

Schimmelpenninck gaat graag tekeer tegen ‘Sjerrie’

Daar komt bij dat @SanderQuote zich gretig linksig profileert. Zo gaat hij graag tekeer tegen ‘Sjerrie’, een niet bijzonder geestige aanduiding van Thierry Baudet. De aanhang van Forum voor Democratie vindt hij ‘tokkies’.

En in een krantenstukje kwam hij denigrerende termen tekort om zijn afkeer te tonen van de mensen die nuchter hadden geconstateerd dat op Tweede Pinksterdag in Amsterdam (te) veel demonstranten bijeen waren gekomen die zich niets gelegen lieten liggen aan regels ter bevordering van de volksgezondheid. ‘Hollandse onderbuik’, ‘geraniummoralisme’, ‘sneuneuzen’, ‘ordinaire angsthazen’: Schimmelpennincks getier ging maar door.

De presentator vindt zichzelf te intelligent voor zijn rol

Getier tegen de achterban van WNL. Die bestaat namelijk voor een deel uit ‘tokkies’ die vinden dat de burgemeester van Amsterdam op 1 juni jammerlijk faalde en dat Thierry Baudet af en toe best verstandige dingen zegt. WNL is toegelaten tot het publieke bestel om een tegenwicht te bieden tegen de dominante progressiviteit bij de publieke omroep, en noemt zich ‘vrolijk rechts’. Het inhuren van een linkse activist is dan een vreemde zet.

Schimmelpenninck heeft al laten doorschemeren dat hij zichzelf veel te intelligent vindt voor het lezen van teksten van de autocue en het informeren naar de mening van tafelgasten. Het handigst zou dan ook zijn als hij met zijn ‘grote muil’ (zijn eigen woorden) op een andere plek gaat zitten oreren tegen de sneue aanhangers van Sjerrie, zodat WNL een minder ijdele, competente, vrolijk rechtse presentator kan zoeken die de eigen achterban niet openlijk minacht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.