Gedrag Trump is onwaardig en onaanvaardbaar

17 mei 2017Leestijd: 4 minuten
Donald Trump. Foto:EPA

De president van Amerika dreigt onnavolgbaar te worden. Zijn gedrag is niet langer interpretabel. Ruim honderd dagen is hij aan de macht, maar zichtbare resultaten voor zijn kiezers heeft hij niet bereikt. Het waren maanden van incidenten. In dit stadium gaat het niet meer om de strijd tussen de Democraten en de Republikeinen. Donald Trump is simpelweg een verbijsterend fenomeen! Ik kan hem echt niet volgen. De grootste vijand van president Trump is Donald Trump zelf.

Vorige week ontsloeg Trump James Comey, de directeur van de FBI. Hij vernam in Los Angeles zijn ontslag via media. Comey haastte zich naar Washington DC om erachter te komen of dat bericht waar was. Ik heb zoiets op dit niveau nog nooit gezien. Het lijkt verdacht op het tv-programma van Trump, You’re fired! Een normale president zou na een gesprek met de FBI-directeur hem een andere functie hebben aangeboden waarna hij zelf vrijwillig zijn ontslag bekend zou maken. Maar de Trump-methode is: You’re fired!

In zijn ontslagbrief schreef president Trump dat hij zeer op prijs stelt dat Comey en met hem de FBI geen onderzoek naar hemzelf doen. Daarna zegt hij dat Comey niet goed functioneerde en hij zou niet populair zijn onder de FBI-medewerkers. Dat klopt niet. Een dag later vertelde de plaatsvervangend directeur van de FBI, Rod Rosenstein, aan het Congres dat Comey zeer populair was en is onder de FBI-agenten. Rosenstein stond onder de ede. Kennelijk heeft Trump ook een probleem met waarheid. De FBI is een buitengewoon belangrijke organisatie in Amerika en in de wereld. Het is eigenlijk een opsporingsorganisatie met inlichtingenbevoegdheden.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Trump staat voor temperamentvolle onzorgvuldigheid

Het gedrag van Trump inzake de inlichtingendiensten en de FBI is buitengewoon bedenkelijk. Het is ook niet gedreven door een ideologische vete of iets vergelijkbaars. Tot heden zie ik slechts één grondslag voor dit soort handelingen van president Trump: temperamentvolle onzorgvuldigheid. Hij kan zijn eigen emotie niet beheersen en daardoor verwart hij de Amerikaanse regering met een bedrijf of een tv-programma.

Ook vóór president Trump waren sommige presidenten niet echt dol op een FBI-directeur. Een FBI-directeur kan immers het functioneren van een president onmogelijk maken. J. Edgar Hoover (1895-1972) was de legendarische FBI-directeur die door bijna alle presidenten werd gevreesd en gehaat. Toch mocht hij zevenendertig jaar de FBI leiden. In 1973 ontsloeg president Nixon de speciale aanklager die de Watergate-affaire moest onderzoeken. Juist dit besluit keerde als boemerang terug op president zelf. Nixon trad uiteindelijk af. Het is een illusie als president Trump denkt dat hij in zijn eentje op kan nemen tegen de FBI, een machtige organisatie.

En nu een incident met internationale dimensies

We waren het ontslag van de FBI-directeur nog niet te boven, toen we door een nieuw incident werden verrast. Een incident met internationale dimensies. Volgens de Washington Post zou president Trump tijdens de ontmoeting met Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, geheime informatie hebben prijsgegeven. Nu zegt Trump dat hij bevoegd is om dat te doen. Maar het uitoefenen van deze bevoegdheid is geconditioneerd door internationale tradities en regels omtrent de nationale veiligheid. Systematisch misbruik van deze bevoegdheid kan als hoogverraad worden gezien.

Wilde de president opscheppen? Naïviteit en onervarenheid? De informatie die Trump aan Russen vertelde was afkomstig uit een ander land, namelijk Israël. Bondgenoot Israël wenst natuurlijk niet dat de informatie over een bron binnen de Islamitische Staat (IS) aan Rusland, de vriend van Iran en Hezbollah wordt gegeven. Wie dit begrijpt, mag het zeggen!

Een opeenstapeling van wangedrag

Dit gedrag van Trump is een Amerikaanse president onwaardig en volledig onaanvaardbaar. Een aantal Europese inlichtingendiensten heeft gevraagd om op het hoogste niveau over dit incident met Amerika te praten.

Stap voor stap, dag na dag verliest president Trump zijn geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. Het is een opeenstapeling van wangedrag van iemand die kennelijk nog niet in staat is om zich als president van de machtigste staat en de leider van de vrije wereld te gedragen. Dit zien nu ook de gewone Amerikanen, de neutrale personen en instanties.

Maar Trump onderschat de Amerikaanse staat.

Als er een speciale aanklager komt, is het einde Trump

De Amerikaanse staat is veel meer dan een president van Amerika. Het Amerikaanse parlement wordt nu weliswaar gedomineerd door de Republikeinen, maar velen uit het Republikeinse kamp zijn het gedrag van Trump zat. Bovendien zullen bij de volgende tussentijdse verkiezingen de Republikeinen waarschijnlijk hun meerderheid verliezen.

Zodra wordt er besloten om een speciale aanklager aan te stellen, is het einde van Trump nabij. Er is nu een reële vraag die echt moet worden beantwoord: wat was de relatie tussen het Trump-team en Rusland?

Als Trump op deze manier doorgaat, bestaat er een reële kans op een afzettingsprocedure (impeachment). Het is een zware procedure, maar president Trump geeft daar langzamerhand alle aanleiding toe. Bovendien is de vicepresident buitengewoon populair onder de Republikeinen.

Zal president Trump van de zakenman Donald Trump verliezen?