Amerika

‘Trump bemoeide zich met Rusland-onderzoek’

17 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Het Witte Huis ontkent berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump zich zou hebben bemoeid met het FBI-onderzoek naar zijn voormalige Veiligheidsadviseur Michael Flynn. Uit een notitie van oud-FBI-baas James Comey zou blijken dat Trump de FBI vroeg om het onderzoek naar Flynn te staken.

Dat meldt The New York Times woensdag. De krant zegt informatie te hebben over een notitie die de vorige week ontslagen Comey schreef na een bezoek aan het Witte Huis in februari. ‘Ik hoop dat je dit kunt laten vallen,’ zou Trump hebben gezegd.

Onderzoek naar Flynn

De krant geeft toe het memo niet zelf te hebben ingezien. Een assistent van Comey las de notitie voor aan een van de journalisten van de krant. Volgens Amerikaanse media is de notitie het belangrijkste bewijs dat Trump zich inderdaad probeerde te mengen in het onderzoek van de FBI en het ministerie van Justitie naar Flynns banden met Rusland.

Op 14 februari stapte de in opspraak geraakte Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn op. Hij loog tegen vicepresident Mike Pence over de gesprekken die hij had gehad met Sergei Kislyak, de Russische ambassadeur in de Verenigde Staten.

Voordat president Donald Trump zijn intrek nam in het Witte Huis, sprak Flynn met de Russische ambassadeur over de sancties tegen Rusland. Die werden in de laatste maanden van het presidentschap van Barack Obama aangescherpt.

Ontslag van Comey

Het onderzoek naar de banden van het Trump-team met Rusland is een hoofdpijndossier voor het Witte Huis: critici van Trump beweren dat de Amerikaanse president door Comey te ontslaan een einde wilde maken aan het Rusland-onderzoek.

Comey kwam de maanden voor zijn ontslag talloze keren in de problemen en werd publiekelijk geminacht door zowel Republikeinen als Democraten. Het probleem was vooral de timing: Trump ontsloeg Comey kort nadat de FBI-baas had verklaard mensen rond Trump te onderzoeken.

Welke gevolgen het lekken van de notitie heeft, moet nog blijken. Nadat hij Comey de laan uitstuurde, zei Trump dat de FBI-baas ‘mag hopen dat er geen opnames zijn van onze gesprekken voordat hij informatie lekt naar de pers’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.