Geerten Waling

De ‘Homo’s voor Trump’-beweging gaat nog ver komen

22 juli 2016Leestijd: 3 minuten

Historicus Geerten Waling reist deze zomer voor elsevier.nl door de Verenigde Staten, op zoek naar de ziel van de Amerikaanse democratie. Deze keer bezocht Waling een feest van homo’s die Republikein Donald Trump steunen.

Vooral niet over de presidentsverkiezingen schrijven. Dat was de insteek van mijn blogs hier op Elsevier.nl, die juist zouden gaan over de achterliggende democratische cultuur in Amerika. Maar toen ik hoorde van het mooiste en stoutste feestje van de Republikeinse Nationale Conventie (RNC) in Cleveland, bedacht ik dat ik nu ook weer niet te masochistisch moest zijn.

Het grootse en hysterische circus van de Grand Old Party voltrok zich deze week in de anders zo gemoedelijke stad aan het Lake Erie in Ohio. Tienduizenden gedelegeerden en andere leden van de Republikeinse Partij verzamelden zich, op de voet gevolgd door ongeveer evenveel journalisten van over de hele wereld. Duizenden agenten waren aangetrokken vanuit heel Amerika om de stad te beveiligen, tegen aanslagen en vooral ook tegen knokpartijen die ontstaan als onder de hete zon een treffen ontstaat tussen langharige communisten en gemillimeterde libertariërs, tussen feministen en macho’s, tussen racisten van links en van rechts.

IMG_20160720_164712155
Er waren deze week veel demonstranten in Cleveland, van links én rechts.

De Gays for Trump
De Republikeinen staan bekend om hun conservatief-christelijke opvattingen. De conventie werd dan ook veelvuldig gebruikt voor het promoten van het anti-abortusstandpunt of van homohaat (onder het creatieve acrostichon ‘Got Aids Yet?’). Toch belandde ik afgelopen dinsdag op een merkwaardig feestje, namelijk van de Gays for Trump.

Boek: ShowtimeIn deze geestige, maar vooral nuttige gids blikt Amerika-kenner Koen Petersen vooruit op de vier hoogtepunten van de verkiezingsstrijd tussen de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump, van de partijconventies tot verkiezingsdag Bestellen>

De initiatiefnemer was de beroepsprovocateur en conservatieve homo Milo Yiannopoulos, die naast een grote YouTube- en Twitterbekendheid ook de sterschrijver is van de nieuwssite Breitbart. (Zijn account @Nero was diezelfde avond permanent verwijderd van Twitter.)

Wilders paste er helemaal bij
In een zaal van Cleveland State University aanschouwde ik, samen met reisgenoot Thierry Baudet (de Nederlandse Milo), het bonte gezelschap aan conventiegangers op de dansfuif. Het hoogtepunt was een serie toespraken van Milo zelf, van activiste Pamela Geller en van… Geert Wilders.

IMG_20160719_232115395
Geerten Waling met Milo Yiannopoulos

De PVV-leider bezocht de RNC om ‘dit mee te maken’ en ook ‘om veel mensen te kunnen spreken’. Niet onterecht ziet hij Donald Trump als een bondgenoot in de strijd tegen de islam en het establishment. Als homovriendelijke én islamkritische politicus past hij bovendien helemaal in de lijn van Milo.

Trump als enige pro-gay kandidaat
De liefde van Milo voor Trump – ‘make America fabulous again’ ­– is uitzonderlijk: LBGTQ-activisten laten doorgaans geen moment onbenut om hun diepe haat tegen de man te uiten, maar volgens Milo is Trump de enige pro-gay kandidaat in deze verkiezingen. Trump laat zich tenminste niet betalen door landen waar homo’s de doodstraf krijgen, schamperde Milo onlangs, met een sneer naar Clinton die voor miljoenen steun ontvangt uit onder andere Saoedi-Arabië.

Voor de deur van het feestje werd daar anders over gedacht: de hele avond werd de stoep bezet door een kleine groep fanatieke demonstranten, die Trump voor homofoob uitmaakten, voor mysogyne en racistisch bovendien. Hoe groot hun woede is, bemerkte ik een dag later, toen ik aan een legertje extreem-linkse activisten (zogenaamde Social Justice Warriors) vertelde over het feestje. Alleen al het feit dat ik op een feestje van Milo was geweest, maakte mij een ‘fascist’.

IMG_20160720_241635553

Revolutionaire woorden voor Republikeinen
Mede door die uitzinnige haat had ik mijn twijfels over de intenties van Trump. Terwijl ik gisteravond het rumoerige Cleveland al mijlenver achter mij had, beluisterde ik op de autoradio van mijn belachelijk snelle Ford Mustang cabrio de slottoespraken van de conventie. In zijn lange speech ging Trump uitgebreid in op de schietpartij in Orlando.

Uitdrukkelijk nam hij het op voor de – traag en onwennig uitgesproken – ‘L. B. G. T. Q.-community’ in Amerika, die nooit ten prooi had mogen vallen aan de barbaarse terrorist. Trump deed zijn best, zo leek het. Meer nog raakten mij de revolutionaire woorden van Trumpsupporter en PayPal-oprichter Peter Thiel, die ik een uur daarvoor hoorde spreken: ‘I am proud to be gay. […] And most of all, I am proud to be an American.’

De beweging die Trump heeft losgemaakt gaat nog ver komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.