Formatie Premium Corner

Open brief aan informateur Hamer: waar is de aandacht voor de bevolkingsgroei?

24 juni 2021Leestijd: 11 minuten

Geachte informateur,

U krijgt veel brieven, dus deze kan er ook nog wel bij. Hopelijk is hij volstrekt overbodig en hebt u bevolkingsgroei als oorzaak van veel problemen al besproken met de heren en dames politici die voortdurend bij u langskomen. Wellicht zijn de toekomstige regeringspartijen het zelfs al eens over maat­regelen om de groei van de bevolking te temperen. Maar we weten het niet. Want wat in de Stadhouderskamer wordt besproken, blijft in de Stadhouderskamer.

Voor de zekerheid dus toch maar even deze uiteenzetting. Vooral omdat wij het raar vinden dat problemen als de uitstoot van stikstof en CO2, woningnood, files, druk op onderwijzers, zorgpersoneel, politie en openbaar vervoer in de formatie aan bod komen, zonder merkbare aandacht voor de achterliggende oorzaak: de groei van de bevolking, die zelf weer een gevolg is van immigratie.

Per saldo komt er elk jaar een stad als Deventer erbij

De cijfers zijn overduidelijk. De afgelopen jaren kwamen er per saldo elk jaar gemiddeld zo’n 100.000 inwoners bij. Dan praat je over de omvang van een stad als Deventer, Venlo of Delft. Ook voor de komende jaren voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek een groei van zo’n 100.000 per jaar.

Die groei komt niet door een geboortegolf. Integendeel, de natuurlijke aanwas (geboorte min sterfte) is inmiddels te verwaarlozen als oorzaak. In coronajaar 2020 was die zelfs negatief. Er stierven toen meer mensen dan er werden geboren. Sinds 2014 speelt de natuurlijke aanwas geen rol meer als ­aanjager van de groei van de bevolking. Immigratie wel.

Uiteraard is de ene immigrant de andere niet. Ze komen van binnen en buiten de Europese Unie, er zijn asielzoekers bij en studenten. Het zijn duurbetaalde arbeidskrachten of arme sloebers. En blijvers, passanten en toekomstige emigranten. Maar hoe groot de diversiteit ook is, het totale aantal zorgt voor extra druk op de problemen die Den Haag moet oplossen.

Nederland is een ideaal land om te schuilen of opnieuw te beginnen

Dat zovelen naar Nederland komen, is overigens volstrekt begrijpelijk. Je kunt het de immigranten niet kwalijk nemen. Of het nu vluchtelingen zijn, studenten of ‘gelukzoekers’: ze zien Nederland als een rijk land, met goede sociale voorzieningen, een uitstekende zorg en goed onderwijs. Een ideaal land om te schuilen voor vervolging, opnieuw te beginnen of je tijdelijk te vestigen.

Lees verder onder het kader

Lees ook deze artikelen van Jan Latten over bevolkingsgroei en de onderschatte gevolgen ervan Met hoeveel mensen willen we hier straks wonen?

Nederland cijfert zichzelf weg

De saamhorigheid staat op het spel (met Jan van de Beek)

Wie je die groei door immigratie wel kwalijk kunt nemen, zijn de politici in Den Haag, uitzonderingen daargelaten. Die vinden het blijkbaar niet nodig of te lastig om immigratie te beperken. Of ze beschouwen het als gegeven waaraan weinig valt te doen. Laat Gods water over Gods akker stromen, lijkt het devies.

Arbeidsmigratie heeft inmiddels wel de aandacht van politieke partijen

Niet dat politieke partijen het onderwerp geheel laten lopen, zo blijkt uit de verkiezingsprogramma’s. Integendeel. Zeker als het gaat om arbeidsmigratie zijn er van links tot rechts eigenlijk verrassend veel voorstellen te vinden – zij het niet allemaal even gedetailleerd uitgewerkt – die beogen meer zicht en greep te krijgen op de arbeidsmigratie, en ook om iets te doen aan de wantoestanden die er nu vaak zijn.

Bekijk je alle voorstellen, dan zie je dat een nieuw kabinet dat een voortzetting is van het huidige, zo een staatssecretaris van Arbeidsmigratie zou kunnen benoemen, die meteen aan de slag gaat met allerlei voorstellen die bij VVD, D66, CDA en ChristenUnie al leefden en die aan de formatietafel verder zijn uitgewerkt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.