Premium Lock Politie niet in staat eigen problemen op te lossen: politiek ingrijpen nodig

01 november 2023Leestijd: 3 minuten
Een motoragent aan het werk in Amsterdam. Foto: Inter Visual Studio/HH/ANP

Door onderbezetting en steeds meer werk presteert de politie ondermaats. De veiligheid staat op het spel: onderzoeken blijven liggen, burgers zien amper nog een wijkagent. In hun verkiezingsprogramma’s beloven de meeste politieke partijen veel meer agenten, maar die zijn er niet op korte termijn. Er is meer nodig om de druk te verlichten, schrijft Gerlof Leistra.

Het touw van de noodklok is zo langzamerhand versleten: de politie vraagt al jaren om meer geld en meer mensen, maar ziet door de vergrijzing de uitstroom van agenten alleen maar verder toenemen. De komende vijf jaar gaan 14.000 van de 63.000 agenten met pensioen. Daar valt niet tegenop te werven. Bovendien ontbreekt het op de politiescholen aan capaciteit om duizenden mensen op te leiden. Dát probleem had de politie overigens al jaren kunnen zien aankomen.

De politie is veel capaciteit kwijt om grootschalige demonstraties te begeleiden van onder anderen boeren en XR, te zorgen dat voetbalsupporters zich niet misdragen, bedreigde personen te beveiligen, verwarde personen bij overlast of na een misdrijf op te pakken, de drugsmisdaad te bestrijden. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw