IDFA geeft goed voorbeeld met statement tegen ‘From the river to the sea’

13 november 2023Leestijd: 2 minuten
Artistiek directeur Orwa Nyrabia klapt bij ontrollen spandoek tijdens International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). FOTO: ANP HH RAMON VAN FLYMEN

  Geerten Waling prijst het Amsterdamse documentairefestival IDFA om zijn standvastigheid en medemenselijkheid. Weinig andere culturele organisaties durven stelling te nemen tegen de slogan ‘From the river to the sea, Palestine will be free’.

Op de openingsavond van het internationale documentairefestival beklommen pro-Palestijnse activisten het podium. Zij droegen woensdag 8 november een spandoek met daarop de veelgehoorde kreet ‘From the river to the sea, Palestine will be free’, die terreurorganisatie Hamas ook gebruikt om op te roepen tot de vernietiging van Israël en zijn inwoners. Vooral IDFA-directeur Orwa Nyrabia, die op dat moment op het podium stond voor zijn openingswoord, kreeg veel kritiek. Niet alleen omdat hij het liet gebeuren, maar vooral omdat hij erbij applaudisseerde.

Het IDFA deed daarna iets wat veel meer organisaties zouden moeten doen. Het liet vrijdag 10 november een verklaring uitgaan waarin het in alle toonaarden afstand neemt van het spandoek. De organisatie bedankt de Joodse ‘vrienden en collega’s’ die hun zorg hebben geuit over ‘de kwetsende slogan’. En zij stelt:

‘De betreffende slogan staat niet voor wie we zijn en we onderschrijven hem op geen enkele manier. Het spijt ons oprecht dat dit voor velen kwetsend was.’

‘From the river to the sea…’ behoort niet tot ‘beschaafd debat’

In de verklaring zegt IDFA-directeur Nyrabia dat hij de tekst op het spandoek niet had gelezen, en dat hij alleen had geapplaudisseerd voor de vrije meningsuiting van de demonstranten. Hij roept alle filmmakers en bezoekers van het IDFA op tot een ‘beschaafd debat’ in deze ‘duistere tijden’, en verklaart ‘aanstootgevende en kwetsende uitspraken’ als die op het spandoek buiten de orde.

Een dapper statement van de organisatie en haar directeur, een uit Syrië afkomstige mensenrechtenactivist. Zeker in de culturele sector is er in dit tijdsgewricht amper steun voor de Israëliërs en Joden elders die zijn getroffen door het terreurgeweld van Hamas op 7 oktober en door de golf van antisemitisme die sindsdien door de wereld trekt. Culturele organisaties houden wijselijk hun mond, of staan openlijk achter de pro-Palestijnse activisten en hun slogan ‘From the river to the sea, Palestine will be free’.

IDFA verdient compliment

Dat het niet makkelijk is de kalmte en waardigheid te bewaren, blijkt wel uit de verklaring van het IDFA: ‘Verschillende krachten oefenden druk uit voor een meer uitgesproken standpunt dat zou kunnen leiden tot het marginaliseren van de pijn van de ander.’

Het filmfestival verdient een compliment voor zijn standvastigheid en medemenselijkheid. Laat al die andere culturele organisaties daar eens een voorbeeld aan nemen.